V benediktýnském klášteře v Polici nad Metují vzniká knihovna a badatelna místopisných tisků

17. listopad 2019 10:08

V části benediktýnského kláštera v Polici nad Metují jsou v těchto dnech složené krabice s knihami a starými obrazy. Vzniká tam totiž badatelna a zároveň knihovna s místopisným tiskem. Jak to tam bude vypadat a jak jsou již práce daleko, o to se zajímala u zakladatele a zároveň vedoucího Institutu regionální paměti Petra Bergmana reportérka Jana Házová. 

Už jsme mezi zdmi starého polického kláštera, rozlehlé stavby, která je ale z velké části prázdná. Jdeme se podívat do nové badatelny. Venku se pěkně ochladilo, je v badatelně aspoň puštěné topení?
„Ne, zatím nikoliv. Dokud nepřijdou první návštěvníci, tak není důvod tam moc topit."

Čtěte také

K cestě do badatelny musíme zdolat troje dveře a potom následně do knihovny další dvoje. Přicházíme do budoucí galerie.
„Ta je součástí celého křídla, které bude provozovat Institut regionální paměti. V této místnosti plus ještě ve vedlejší bude stálá expozice o Václavu Vladivoji Tomkovi a Sigismundu Bouškovi. Což jsou dvě nejvýznamnější osobnosti, které na přelomu 19. a 20. století působily na Broumovsku, ačkoliv nebyly rodáky."

Na zemi je složena spousta různých krabic.
„To je právě základ naší knihovny. Už se sem stěhují stovky knih a především starých tisků. To bude v budoucnu obsahem badatelny a knihovny regionální literatury."

V benediktýnském klášteře v Polici nad Metují vzniká knihovna a badatelna regionální literatury

Nahlížíme do jedné z krabic a díváme se, o jakou konkrétní literaturu se jedná. Je vůbec přehled, co všechno bude knihovna obsahovat?

„Zatím moc přehled nemáme, protože knihy jsou dosud uložené v krabicích. Ale můžeme otevřít nějaký kufr a podívat se. Je tady publikace o Náchodu, o Vile Čerych v České Skalici, o Novém Městě nad Metují, dějiny východních Čech. Jsou to novější knihy," vysvětluje Petr Bergman.

Čtěte také

A hned doplňuje.
„Je vidět, že knihovna obsahuje publikace týkající se nejen Broumovska, ale větší část celého východočeského regionu."

V místnosti je také několik úžasných starých skříní.

„Jde o skříně z 19. století. Tyto pochází z bývalé školy v Broumově. Byly to kabinetní skříně, které město vyřadilo z itineráře a pořídili jsme je tedy pro naši knihovnu. To byl velice dobrý úlovek. Skříně už jsou zrestaurované a budou se přesouvat do prostor budoucí knihovny regionální literatury," dodává Petr Bergman.

Badatelna a knihovna by v benediktinském klášteře v Polici nad Metují měla začít sloužit veřejnosti od konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související