Nový správce benediktinského opatství chce probudit „spící Popelku“, klášter v Polici nad Metují

9. prosinec 2019 09:55

Benediktýnský klášter v Broumově a Polici nad Metují má nového správce. Mnich Aleš Vandrovec má kancelář v břevnovském arciopatství a do broumovského výběžku bude proto pravidelně dojíždět. Chystá nějaké novinky? To zajímalo reportérku Janu Házovou. 

Čtěte také

„Jsme v místech, která dříve sloužila jako reprezentační prostory kláštera pro přijímání vzácných návštěv. Nebo také pro různé slavnostní příležitosti, které patřily k životu kláštera," říká Aleš Vandrovec, jenž se stal novým správcem zdejšího kláštera.

„Já jsem břevnovský mnich a vlastně Břevnov, jako nejstarší mužský klášter u nás, zakládal všechny ostatní další mužské benediktinské kláštery v Čechách. A jedním z prvních založených byl i klášter v Polici nad Metují a v Broumově. Díky této společné historii byly dříve Břevnov a Broumov právně jedno opatství s jedním opatem, ačkoliv měly dva domy poměrně daleko od sebe."

Jaké jsou plány s broumovským klášterem, bude se něco měnit?

„Podstatná věc je, že díky různým spolupracujícím subjektům se část kláštera podařilo zrekonstruovat a využít jako Vzdělávací a kulturní centrum. Tato záležitost bude určitě pokračovat, protože pro Broumovsko je zdejší klášter opravdovým turistickým magnetem. A naším cílem je podporovat spolupráci různých subjektů ve zdejším regionu."

Čtěte také

Velké, ty podstatné záležitosti, tedy zůstávají. A co se týká drobných změn, budou nějaké?
„Nejstarším je zde klášter v Polici nad Metují. A v současnosti je to taková trošku naše Popelka. Tedy takovou mojí prioritou bude dostat tuto spící Popelku do povědomí veřejnosti a návštěvníků. Vdechnout jí nějakého ducha."

„Jak jsem již zdůrazňoval, turistickým magnetem je klášter Broumov. Ale nesmíme zapomínat ani na náš nejstarší klášter v Polici nad Metují. To bude taková malá změna, že se začneme více starat o onu Popelku na okraji zájmu," dodává nový správce benediktinského opatství Aleš Vandrovec.

Ten bude do kláštera dojíždět přibližně jednou týdně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související