V Polici nad Metují chystají novou naučnou stezku. Upozorní na zajímavé osobnosti i památky města

9. únor 2020 10:15

Police nad Metují na Náchodsku připravuje novou naučnou stezku. Už v loňském roce nabídla turistům novinku v podobě několika naučných cedulí s názvem Po stopách Viléma Pellyho staršího. Protože je ale o historii města zájem, chce letos navázat další trasou. Jaká zastavení nabídne? To ví vedoucí Infocentra Jana Rutarová, se kterou se sešla reportérka Jana Házová.

Zastavili jsme se na kraji náměstí v Polici nad Metují u Pellyho domů, kde je infocentrum. Ale také jsou zde již cedule, které naznačují, že návštěvníci získají v letošním roce projít si něco nového.

Čtěte také

„Připravujeme takzvaná Polická zastavení. Začali jsme už v minulém roce a doufám, že projekt letos dokončíme. Jednotlivá zastavení byl měla spojovat okruh po městě, kde se návštěvníci mohou dozvědět něco o našich zajímavých místech nebo osobnostech," vysvětluje Jana Rutarová.

Stojíme u Pellyho domů a člověk se na fotografiích dozví, jak to tu vypadalo v minulosti. A k tomu také spoustu zajímavých informací. Tato informační tabule má číslo šest. Kolik jich bude celkem?

„Cedulí bude celkem 28. Na každé je také QR kód i odkaz na webové stránky. Tam si zájemce může přečíst ještě podrobnější text a prohlédnout si i více fotografií. A letos by na to měla navazovat, snad už během února, také tištěná brožurka, která bude všech 28 zastavení obsahovat a bude možné vzít si ji s sebou do ruky a projít se po městě s mapkou."

Police nad Metují na Náchodsku připravuje novou naučnou stezku

O tom ví další podrobnosti pracovnice infocentra Nikola Plná, která dává všechny údaje dohromady. Když se rozhlédneme po náměstí v Polici nad Metují, na jaké další zajímavosti by návštěvníky upozornila?

Čtěte také

„Mezi místa, která se nacházejí na našem náměstí a budou osazena informačními panely, patří polická radnice. To je výrazná dominanta tohoto prostoru. Bude to také hned vedlejší dům, respektive přístavba radnice. Dále kašna, pramen Julinka, potom budou informace i na budově samoobsluhy, což je bývalý hotel Košťál i hotel Hvězda. Takže tento dům má docela bohatou historii."

Když se na celý projekt podíváme historickýma očima, co uvidíme?

„Z historického hlediska například hned vedle radnice byl hostinec Beseda. Ten je zajímavý tím, že v něm sedával Václav Vladivoj Tomek. A dokonce, alespoň podle toho, co se traduje, tak se tam konala i oslava jeho narozenin, které se zúčastnil i sám Tomáš Garrigue Masaryk," dodává Nikola Plná.

Návštěvníci Police nad Metují si budou moci novou naučnou stezku projít už od letošní turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související