Police nad Metují jako „hlavní město“ papírových modelů. Muzeum zapaluje v dětech lásku k modelařině

3. červen 2022

Pojďte se podívat do "hlavního města" papírových modelů, kterým je Police nad Metují na Náchodsku. Je to přesně 10 let, co se tam tohle zajímavé muzeum zrodilo. Konají se velké oslavy 10. narozenin, a tak si o všem povídáme s ředitelem Muzea papírových modelů v Polici nad Metují Pavlem Frydrychem.

Jako kluk jste si také vystřihoval a lepil modely z Ábíčka?
Je to možná trošku absurdní, ale ne. K tomu jsem se nikdy nedostal. Mě v časopise ABC nejvíc zajímaly různé atlasy, takže jsem si vystřihoval kartičky a modely jsem nechával kamarádům.

Pavel Frydrych ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaká je historie vašeho muzea? Kdo přišel s nápadem na muzeum papírových modelů?
S tím přišel kmenový autor Ábíčka pan Ladislav Badalec s jedním sběratelem z Police nad Metují, Jaroslavem Škopem. S nimi se na tom podílel ještě další autor papírových modelů Milan Weiner z Hradce Králové, ten vypracoval dlouhodobou koncepci muzea. Modelářská obec dlouhou dobu hledala nějaký prostor, kde by se mohli nadšenci prezentovat ve stálé expozici, proběhlo několik výstav od 90. let, ale nikdy to nebyla stálá expozice. Ta vznikla až díky velice usilovné práci Milana Weinera před 10 lety.

Je hezké vidět, jak jsou děti do modelů zažrané. My v papírovém muzeu zapalujeme v dětech lásku k modelařině. To je paráda.
Pavel Frydrych, ředitel Muzea papírových modelů v Polici nad Metují

Vy jste nebyl tenkrát u toho zrodu?
Nebyl, ale samozřejmě Police nad Metují není velkoměsto, takže jsme o tom věděli všichni. Nedávno jsem procházel archiv, takže modeláři nejdříve přijeli do budoucího muzea, měli s sebou montérky, kladiva či lopaty a připravoval se onen prostor. Strávili tam opravdu spoustu času úpravami budoucí expozice a potom teprve přišly na řadu modely. Hned od začátku jsme začali spolupracovat s modelářskou obcí v Polsku, takže jeden z prvních modelů, který byl nainstalován, je velký model baltského pobřeží se svítícími majáky. Je tam u nás pořád.

Čtěte také

Kolik modelů dnes vlastně máte?
Aktuálně v expozici vystavujeme asi 1 400 modelů, v depozitáři máme zhruba ještě jednou tolik. Před dvěma lety jsme dostali naprosto neuvěřitelnou sbírku modelů letadel, všechno to jsou autorské modely a těch bylo 5 469. Bylo to 37 banánových krabic. Čistě matematicky ten pán modely vytvářel 48 let, tedy vychází to na 2,2 letadla týdně. Máme asi čtyři pětiny z nich zpracovány a uloženy. Je to krásná práce, ale někdy se nám o letadlech už i zdá.

To byl dar nadšeného modeláře, který si ale nevystřihoval z Ábíček, ale vytvářel své vlastní modely.
Ano, všechno to jsou autorské modely. A je na nich vidět, jak se časem jeho zkušenost projevovala. Moc zajímavé je, že jemu potom stačila třeba jen fotografie, i ne moc jako zřetelná, a my teď máme naprosto unikátní modely strojů, které nikdy v reálu ani nelétaly, vznikly třěba jen v jedné variantě jako nějaký experiment. U některých vůbec pochybujeme, že mohly vzlétnout, s kolegou si říkáme, že to přece porušuje fyzikání zákony. Část těchto modelů je už vystavena a příští rok bychom chtěli expozice zase rozšířit o několik vitrín, které by se věnovaly právě tomuto úžasnému daru.

Čtěte také

Teď vás tedy čeká velká oslava i s dortem, je to tak?
Dort bude na závěr celých oslav v neděli. A pro naše gratulanty ho krájet populární dvojice pro děti Kája a Bambuláček, která bude mít v neděli v Polici také představení. Máme tam i vystoupení skupiny historického šermu Antares, koncert skvělé hudebnice Zuzany Dumkové, budeme křtít publikaci o autorech, kteří spolupracovali s časopisem ABC, budeme otevírat novou výstavu v expozici muzea, budeme otvírat novou část expozice, která je věnovaná právě produkci ABC. A v sobotu večer bude koncert Jany Šteflíčkové, což je zpěvačka a herečka z divadla Ypsilon. Ovšem neslavíme jen 10 let Muzea papírových modelů, ale za měsíc to bude 60 let, co vyšel v Ábíčku první papírový model.

Ten tam máte také?
Máme ho také, je to malý žlutý Vostok, ve které Jurij Gagarin letěl do vesmíru. A navíc je to letos 65 let, co vychází časopis ABC, takže všechno se nám to krásně sešlo.

Čtěte také

Mezi modely je i stroj, na kterém trénovali američtí kosmonauti přistání na Měsíci?
Ano, je tam. Ten stroj má poměrně zajímavou historii, záběry se dají najít třeba na YouTube, kde se Neil Armstrong katapultoval několik vteřin předtím, než mu to bouchlo pod zadkem.

Zmínili jsme úžasnou sbírku letadel, ale vy samozřejmě máte spoustu krásných dalších modelů.
Máme hromadu jiných modelů, teď aktuálně máme nově instalovanou expozici památek kulturního dědictví UNESCO, které se nachází v České republice. Takže jsou to známé stavby, a rád bych zmínil ještě jeden model, který mám já osobně moc rád a také se k němu váže krásná historie, je to model indického chrámu Tádž Mahál v Adře.

Čtěte také

Bílý, krásný objekt. Pamatuji se, jak se před ním na lavičce fotografovala princezna Diana. To se mi vždy vybaví.
Tento model máme zapůjčený od modelářky z Ostravy. Dorotka, dnes už je to slečna, ve svých asi 12 letech společně s maminkou navštívila naše muzeum a koupila si tam vystřihovánky japonských hradů. A maminka jí slíbila, že pokud ty tři hrady opravdu slepí, tak pojedou na dovolenou do Japonska. Ona je slepila, byli na dovolené v Japonsku a od té doby Dorotka dost propadla papírovému modelářství. Už tři roky po tom, co slepila první model, si odvážela medaile z modelářských soutěží. A právě za Tádž Mahál dostala zlatou medaili na soutěži v Ostravě. Hned po skončení soutěže jsme si ho půjčili a je u nás v expozici.

Takže Muzeum papírových modelů krásně inspiruje.
To je samozřejmě jedna z věcí, která hrozně zahřeje. Součástí muzea je také fungující modelářský kroužek, kam nám chodí pár dětí, a vždy je hezké vidět, jak je to baví, jak jsou do toho zažrané. To je paráda. My v papírovém muzeu zapalujeme v dětech lásku k modelařině.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují
V době plastů se rádi vracíme k papíru a objevujeme jeho kouzlo a možnosti s ním pracovat. Papír je příroda. A papírové modelářství lidi sdružuje a obohacuje.

Naším hostem byl ředitel Muzea papírových modelů v Polici nad Metují Pavel Frydrych.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související