Pikantní fazole aneb zdravá luštěnina. Zeleninová pochoutka, kterou určitě ocení nejen vegetariáni

Fazole jsou z výživového hlediska velmi hodnotná potravina. Obsahují, jako většina luštěnin, vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také vápníku a mědi. 

Ingredience
  • 400 g červených fazolí v nálevu
  • 2 paprikové klobásy
  • 4 rajčata
  • rajčatový protlak
  • sladká mletá paprika
  • 100 g kukuřice
  • sůl
  • 1 cibule
  • česnek
  • chilli paprička
  • rostlinný olej
  • čerstvý koriandr

Podle průzkumů pravidelná konzumace fazolí přispívá ke snižování krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a napomáhá také ke správné funkci střev.

Fazolí existuje mnoho barevných variant a velikostí. Na světě se vyskytuje více než padesát druhů. Nevýhodou těchto luštěnin je nutnost dlouhého namáčení před samotnou úpravou. U většiny druhů se uvádí minimálně 12 hodin.

Nejhojněji využívaným druhem je bílá a červená fazole. Bílá fazole se hodí na přípravu pyré, do polévek, pomazánek či salátů. Červená, tzv. chilli fazole, se hojně využívá v mexické a americké kuchyni na výrobu pikantních jídel. Příkladem může být tradiční chilli con carne.

Postup:
Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli nakrájenou najemno a česnek na plátky, po chvíli přidáme na kolečka nakrájené klobásy, chilli papričku a orestujeme je.
Přidáme protlak, přisypeme papriku, zamícháme a přidáme fazole i s nálevem, pokrájená rajčata, kukuřici a za občasného míchání přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a v případě potřeby zředíme trochou vody.
Na mírném plameni pak směs vaříme asi 10 minut. Před koncem vaření vmícháme lístky koriandru.
Hotové fazole můžeme podávat například s čerstvým pečivem ale klidně můžete podávat i s rýží.

Oblíbené jsou také druhy fazolí zvané mungo či adzuki, které se nechávají naklíčit. Nejčastěji se s nimi můžeme setkat v asijských pokrmech. Kromě samotných semen je možné u většiny druhů fazolí pro přípravu pokrmů využívat také lusky.

Různé druhy fazolí
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka