Pikantní drůbeží játra s fazolemi. Taková nostalgická vzpomínka na dětství

Když jsme byli malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s fazolemi. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství.

Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Suroviny:
400 g drůbežích jater 50 g uzeného špeku nebo olej 100 g cibule 120 g červené papriky 100 g pórku, 2 stroužky česneku 40 g rajského protlaku, 2 lžíce chilli omáčky, chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, mletý pepř, 240 g fazolí ve slaném nálevu

Postup:
Na drobně pokrájeném špeku nebo oleji osmažíme na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme očištěná, pokrájená, opepřená játra a dále smažíme.
Po osmažení játra přendáme a do výpeku nasypeme papriku a pórek, které osmažíme do zavadnutí. Pak vrátíme zpět játra, vše zamícháme, přidáme nasekaný česnek, chilli papričku, protlak.
Přidáme sójovou omáčku, chilli omáčku a pár lžic vývaru nebo vody a podusíme pod poklicí na mírném ohni, asi 5 minut.
Nakonec přisypeme scezené, propláchnuté fazole, které ve směsi prohřejeme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.