Drůbeží játra se zeleninou. Skvělé jídlo nezaměnitelné chuti a struktury

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Na játrech s těstovinami si pochutnáte (ilustrační foto)

Suroviny: 300 g drůbežích jater, lžíce sádla, polovina pórku, česnek, sherry rajčátka, feferonka, větší cibule, kvalitní dobrá klobása, červená paprika, 4 plátky anglické slaniny, polévková lžíce ostrého kečupu, 2 lžičky balzamikového krému, sůl

Postup: Do pánve nakrájíme na kostičky slaninu, přidáme pokrájenou cibuli a na malé kousky pokrájenou feferonku, papriku, rozdrcený česnek a klobásu na půlkolečka.
Vše osmažíme a pak přidáme pokrájená kuřecí játra, pokrájený pórek a smažíme 5 minut.
Pánev odstavíme, přidáme kečup a balzamikový krém a opravdu jen špetku soli a vše promícháme a necháme pár minut spojit všechny chutě.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.