Vepřová játra s cibulí a jablky. Oceníte nejen rychlost přípravy, ale i chuť netradiční kombinace

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové

Jablka jako součást receptu, kde se pracuje s masem, to je pro mnohé téměř neprobádaná oblast. Většinou vkládáme kyselé jablko do kachny před pečením. Tam to ale zdaleka končit nemusí. Například s vepřovým masem dokáže jablko vykouzlit velmi příjemnou harmonii.

Pokrmy z jater často opomíjíme a to je chyba. Játra nepatří pouze do paštiky. Existují desítky různých receptů na přípravu této lahůdky.

Játra řadíme vedle ledvinek, žaludků, srdcí atd. mezi vnitřnosti. V kuchyni se nejčastěji připravují játra drůbeží, vepřová, hovězí, telecí, dále pak jehněčí, skopová, zvěřinová a někdy dokonce i rybí (například tresčí).

Játra z drůbeže, vepřů, telat a jehňat jsou velice jemná, hodí se proto pro rychlé úpravy. Hovězí játra se spíše používají do paštik či do polévkových knedlíčků.

Za delikatesu bývají považována husí játra, která ale oproti ostatním obsahují nejvíce tuku.

Před tepelnou úpravou játra omyjte a odstraňte blanky. Nikdy je předem nesolte! Posolíte-li je předem, budou tvrdá a nedají se pak jíst. Solte až ke konci tepelné úpravy.

Co budete dnes potřebovat:

600 g vepřových jater
3 střední cibule
80 g tuku na smažení
3 střední jablka
šťáva z citronu
sůl
mletý pepř
trochu worchesteru
1/4 kostky hovězího bujónu
40 g hladké mouky na obalení
1/2 svazku petrželky

Jablka budou letos zřejmě dražší než mandarinky nebo i banány (ilustrační foto)

Postup přípravy vepřových játer s cibulí a jablky:

Na tuku opečeme dozlatova po obou stranách kroužky jablek pokapané citrónovou šťávou. To proto, aby neznědla.
Jablíčka pak vyjmeme z pánve a uložíme na teplém místě.
Do šťávy po opékání přidáme cibuli nakrájenou na tenké půlkroužky a pěkně dozlatova ji opečeme.
Plátky jater obalíme po jedné straně v mouce a opečeme po obou stranách do zlatohněda na druhé pánvi.
Opečená játra vyjmeme a dáme na teplé místo.
Na šťávě po opékání jater lehce osmahneme jemně posekanou petrželku, zakapeme worchesterem, osolíme, opepříme a přidáme čtvrt kostky hovězího bujónu. Podlijeme vodou a krátce povaříme.
Přidáme plátky jater, jablečné kroužky a cibuli a dobře prohřejeme.
Příloha: rýže

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové

Spousta lidí se konzumaci pokrmů z jater brání zuby nehty. Někteří nemají v oblibě jejich chuť, jiní se brání z obav, že se jedná o nezdravou potravinu. Šíří se totiž fámy o tom, že v játrech a dalších vnitřnostech, které slouží k čištění organismu od škodlivých látek, tyto škodlivé látky zůstávají.

Není to pravda. Játra v sobě žádné pozůstalé škodliviny neobsahují.

Naopak jsou bohatým zdrojem železa, bílkovin, vitamínů (A, B, D), lecitinu, mědi nebo zinku.

Zároveň obsahují velké množství cholesterolu, na což by si měli dát pozor lidé s jeho zvýšenou hladinou. Také lidé se zvýšeným množstvím purinových látek by se konzumaci jater měli spíše vyvarovat.

Díky přítomnosti velkého množství vitamínu A by je neměly konzumovat těhotné ženy.

Pro běžně zdravé jedince jsou játra pouze prospěšná. Avšak nemělo by se to s konzumací přehánět. Doporučujeme je jíst tak dvakrát do měsíce.