Kvalitní maso připravené s láskou nikdy nezklame. Zkuste vepřovou panenku s gratinovanými bramborami

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Ingredience
  • vepřová panenská svíčková 400 g
  • česnek
  • hořčice plnotučná
  • cibule červená
  • olej olivový
  • sůl
  • zelený pepř
  • brambory 800 g
  • smetana na vaření 250 ml
  • parmazán 100 g

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.

Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Postup:
Omytou a osušenou vepřovou panenku zbavte přebytečných blan, potřete ji směsí ze 2 stroužků česneku, hořčice a olivového oleje, osolte a opepřete a dejte na minimálně 30 minut odležet do chladu.
Naloženou panenku opečte na pánvi zprudka ze všech stran, maso přendejte do zapékací mísy a zasypte tence pokrájenou cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
Poté panenku obraťte, můžete přidat pár snítek rozmarýnu a přiklopené 20 minut dopečte. Vyndejte z trouby, nechte asi 2 minuty stát, teprve pak maso nakrájejte na tenké plátky.
Gratinované brambory:
Oloupané, omyté brambory nakrájejte na centimetrové plátky, dejte je do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu vždy osolte a pře­lijte zahřátou smetanou s 2 drcenými stroužky česneku a posypte parmazánem a při 180 °C pečte asi 30 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.