Vepřová panenka se žampiony v listovém kabátku. Kvalitní a šťavnaté maso se musí připravit s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!
- 500 g vepřové panenky
- 40 g másla
- 3 lžíce hořčice
- 1 cibule
- 200 g žampionů
- 1 žloutek
- listové těsto
- sůl
- olej
Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.
Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.
Postup:
Panenku osolte a opepřete a zprudka ji na pánvi opečte na rozpáleném oleji, aby se pěkně zatáhla. Pak ji přesuňte na talíř a zakryjte třeba alobalem a nechte ji vychladnout.
Na pánvi rozpusťe máslo a opečte cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidejte na drobno nakrájené žampióny a restujte. Je potřeba aby se vypařila všechna šťáva.
Směs nechte vychladnout.
Do středu vyváleného plátu listového těsta rozložte do pruhu dušené žampióny.
Potom přidejte na kostičky nakrájené tvarůžky a na ně položte opečenou panenku. Nakonec ji potřete hořčicí.
Panenku zabalte a spoje pečlivě potřete žloutkem.
Po každé straně píchněte do těsta vidličkou, aby z něj mohla unikat pára. Celé potřete žloutkem a dejte až na 30 minut péct do trouby při teplotě 200 stupňů.
Podávejte s bramborovou kaší.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová panenka v anglické slanině s gratinovanými bramborami. To je sváteční oběd
Milujete vepřovou panenku? Udělat ji ve slanině je už takový kulinářský evergreen a sázka na jistotu.
-
Plněná vepřová panenka, maso připravené s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka