Vepřová játra ve vinné omáčce. Jídlo neopakovatelné chuti oceníte vždy, když se vám ocitne na talíři
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
- 600 g vepřových jater
- 200 g anglické slaniny
- olej
- cibule
- česnek
- nové koření
- rajčata
- 2 dl vývaru
- 1,50 dl červeného vína
- sůl
- pepř mletý
- worcestrová omáčka
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.
Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit ve vinné omáčce. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.
Postup:
Nejprve osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku.
Když zesklovatí přidáme švestky a cukr. Promícháme a když se cukr rozpustí přilijeme víno a vývar a na mírném stupni vaříme asi čtvrt hodiny za občasného promíchání, až švestky změknou a omáčka trochu zhoustne.
Omáčku udržujeme teplou.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kůži a tuk na kachních prsou nakrájíme šikmými řezy, dobře je osolíme a opepříme. Rozehřejte nepřilnavou pánev a prsa do ní vložíme kůží dolů. Necháme je smažit 6 až 7 minut, pak je obrátíme, přidáme k nim tymián, badyán a máslo. Necháme ho rozpustit a šťávou potíráme maso. Pak vše přesuneme do pekáčku, dáme do trouby a pečeme ještě 5 až 6 minut, pokud chcete mít maso hodně růžové, 10 až 12 minut na propečenější.
Nakonec maso znovu přelijte vypečenou šťávou a nechte ho 5 minut odpočívat. Maso nakrájíme na tenké plátky, podávejte ho se švestkovou omáčkou.
Jako příloha se hodí například bramborové pyré nebo bramborové špalíčky.
Dobrou chuť!
Související
-
Kuřecí játra s chorizem. Připravte si skvělé jídlo kombinující dvě výjimečné a nezaměnitelné chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
-
Udělejte si pikantní kuřecí játra s rýží. Bude to taková nostalgická vzpomínka na naše dětství
Když jsme byli malí, byla játra vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to nostalgická vzpomínka na dětství.
-
Skvělé jídlo nezaměnitelné chuti a struktury pro fajnšmekry. Pikantní drůbeží játra se zeleninou
Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka