Skvělé jídlo nezaměnitelné chuti a struktury pro fajnšmekry. Pikantní drůbeží játra se zeleninou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Játra se zeleninou jsou chutné jídlo (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Zkuste si s námi udělat pikantní drůběží játra se zeleninou. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Suroviny:
300 g očištěných drůbežích jater - pokrájených na menší kusy, 1 polévková lžíce sádla, ½ pórku, 4 ks cherry rajčátek, ½ větší cibule, feferonka, ½ kvalitní klobásy, ¼ červené papriky, 4 plátky slaniny, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce ostrého kečupu, 2 čajové lžičky balzamikového krému, sůl

Postup:
Všechnu zeleninu nakrájíme na úhledné kousky, česnek utřeme se solí na pastu. Klobásu na kolečka, která překrojíme na polovinu.
Do pánve dáme sádlo a pokrájenou cibuli a slaninu a necháme ji zezlátnout. K osmažené slanině přidáme všechnu zeleninu bez pórku, a krátce zarestujeme - stačí 3 minuty.
Pak přidáme kuřecí játra, nakrájený pórek a vše, za občasného promíchání, smažíme asi 5 minut.
Pánev odstavíme, přidáme kečup a balzamikový krém a opravdu jen špetku soli. Vše promícháme a necháme pár minut spojit všechny chutě.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Pikantní játra se zeleninou (ilustrační foto)

Související