Skvělé jídlo nezaměnitelné chuti a struktury pro fajnšmekry. Pikantní drůbeží játra se zeleninou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Játra se zeleninou jsou chutné jídlo (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Zkuste si s námi udělat pikantní drůběží játra se zeleninou. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Suroviny:
300 g očištěných drůbežích jater - pokrájených na menší kusy, 1 polévková lžíce sádla, ½ pórku, 4 ks cherry rajčátek, ½ větší cibule, feferonka, ½ kvalitní klobásy, ¼ červené papriky, 4 plátky slaniny, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce ostrého kečupu, 2 čajové lžičky balzamikového krému, sůl

Postup:
Všechnu zeleninu nakrájíme na úhledné kousky, česnek utřeme se solí na pastu. Klobásu na kolečka, která překrojíme na polovinu.
Do pánve dáme sádlo a pokrájenou cibuli a slaninu a necháme ji zezlátnout. K osmažené slanině přidáme všechnu zeleninu bez pórku, a krátce zarestujeme - stačí 3 minuty.
Pak přidáme kuřecí játra, nakrájený pórek a vše, za občasného promíchání, smažíme asi 5 minut.
Pánev odstavíme, přidáme kečup a balzamikový krém a opravdu jen špetku soli. Vše promícháme a necháme pár minut spojit všechny chutě.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Pikantní játra se zeleninou (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.