Vepřová játra po myslivecku. Vyzkoušejte jídlo nezaměnitelné chuti koření

Dnes si spolu uděláme vepřová játra po myslivecku. A když myslíme po myslivecku - tak určitě tušíte, že budeme potřebovat nejen kořenovou zeleninu, ale také bobkový list a jalovec.  Mimochodem věřili byste tomu, že plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni?

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.

Suroviny:
700 g vepřových jater, 500 ml vývaru, 100 g špeku, 1 mrkev, 1 cibule, 1 menší kousek celeru, 1 hrst sušených hub, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, nové koření

Postup:
Játra očistíme a podle potřeby odblaníme, popř. zbavíme větších žilek. Nakrájíme je na menší kousky, osušíme a dochutíme solí a pepřem. Mrkev, celer i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Špek nakrájíme na drobné nudličky. Sušené houby předem nemočíme v teplé vodě.
V kastrolu pomalu rozehřejeme špek, část jej vyškvaříme a dáme stranou. Přidáme cibuli a zarestujeme. Vmícháme mrkev s celerem a opět zamícháme. Vložíme játra a orestujeme, aby se zatáhla.
Osolíme, opepříme, vložíme trochu jalovce, nového koření a bobkového listu. Zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme houby, vrátíme špek a dusíme do změknutí.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Kachní játra polévka
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.