Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná

Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Suroviny:
500 g vepřových jater, 150 ml mléka, 4 pomeranče, 1 cibule, 3 lžíce másla, cukr, sušený tymián, sůl, mletý pepř, hladká mouka a světlá jíška

Postup:
Játra nejprve opláchneme, osušíme a zalijeme na chvíli mlékem.
Oloupaný pomeranč nakrájíme na plátky a zbytek pomerančů vymačkáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky
Cukr opražíme na másle dohněda, přidáme cibuli a opatrně opražíme. Pak přilijeme vymačkanou šťávu z pomerančů, tymián, dobře provaříme a přidáme jíšku, kterou musíme také dobře provařit. Osolíme a opepříme
Játra vyndáme z mléka, osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na tuku tři minuty po každé straně. Ke smaženým játrům přidáme pomerančové plátky a lehce je prohřejeme.
Nakonec játra dochutíme solí a pepřem. Dáme na talíř, na ně plátek pomeranče a zalijeme pomerančovou omáčkou.
Podáváme s rýží.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek.

Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Kuřecí játra se slaninou a jablky podle receptu Mirky Kuntzmannové
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.