Krůtí maso s nádivkou z krůtích jater. Odborníci na výživu řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí maso s nádivkou z krůtích jater. Nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B. Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky. Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Suroviny:
300 g krůtích jater, 2 vejce, 150 ml mléka, 8 plátků toastového chleba, 600 g krůtí prsa, sůl, pepř, strouhanka
Postup:
Krůtí maso naklepeme, osolíme a opepříme.
Připravíme si nádivku. Chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Poté chléb vymačkáme, přidáme rozklepnutá vejce, nakrájená játra, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Nádivku dobře promícháme.
Část játrové směsi dáme na maso a opatrně zarolujeme. Maso zabalíme do alobalu potřeného máslem a vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a dáme péct. Zbylou nádivku pečeme ve vymazané a vysypané formě a upečeme zvlášť. Měkké maso vyjmeme z alobalu, přelijeme výpekem, ve kterém necháme rozpustit máslo, vložíme do trouby a za občasného polévání dopečeme dozlatova.
Krůtí maso s nádivkou nakrájíme na plátky a podáváme s brambory a zvlášť upečenou nádivkou jako hlavní chod.
Krůta je oblíbená zejména v zahraničí. V USA se jedná o sváteční pokrm. Pečený krocan je symbolem Dne díkuvzdání. Připravuje se ale také na Vánoce, což je britský zvyk. Peče se v celku s nádivkou.
Související
-
Ragú ve staré francouzštině znamená povzbudit chuť. Krůtí ragú se zeleninou to zvládne hravě
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
-
Krůtí stehna dušená v červeném víně. Kvalitní a lehce stravitelné maso
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka.
-
Krůtí závitky plněné kysaným zelím a klobásou aneb když vás řízek omrzel, maso zarolujte
Přemýšlíte, čím byste rodinu překvapili při obědě či večeři? Udělejte jim krůtí závitky. Budou vás vychvalovat až do nebe.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.