Krůtí stehna dušená v červeném víně. Kvalitní a lehce stravitelné maso

O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci objevili i další lahůdky jako je například opomíjený krůtí krk.

Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin. Těmi dalšími jsou rajčata, brokolice, borůvky, čaj, luštěniny, oves, dýně, jogurt, vlašské ořechy, špenát, losos, sója a pomeranče. Říká se, že jsou nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám a pomáhají i prodloužit lidský život.

Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem.

Suroviny: 2 spodní krůtí stehna, sůl a pepř, olivový olej, 3 cibule, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku, 4 snítky rozmarýnu, 1 konzerva rajčat, 0,5 l červeného vína

02912776.jpeg

Postup: Krůtí stehna osolte, opepřete a  zprudka opečte na olivovém oleji, aby se maso zatáhlo. Poté je vyjměte z hrnce.
Cibuli pokrájejte na klínky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na kousky. Ve výpeku krátce orestujte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a  nasekaný česnek. Stehna vraťte do hrnce, přidejte větvičky rozmarýnu, konzervu rajčat a  zalijte vínem. Přiklopte a  duste, dokud maso nezměkne a  nebude mít tendenci odpadávat od kosti. Čas závisí na velikosti stehen.
Pokud je omáčka řidší, vyjměte maso a  omáčku ještě chvíli redukujte bez poklice.

Bramborové placičky
Syrové oloupané brambory nahrubo nastrouháme, osolíme, mírně opepříme a promícháme, aby se sůl dostala do celé hmoty. Necháme asi 2 minuty stát, brambory pustí vodu. Zaprášíme škrobem tak, aby po promíchání vznikla soudržná hmota.
Tu pak vložíme do rozehřátých koleček lívanečníku vytřených olejem. Jakmile kolečka ztuhnou, otočíme je, aby ztuhla i druhá strana.

03126186.jpeg
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka