Udělejte si pikantní vepřová játra. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství

Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

0:00
/
0:00

Zkuste si s námi udělat pikantní vepřová játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Suroviny:
500 g vepřových jater, 1 lžíce škrobové moučky, 1 ks vejce, zázvor - mletý, olej, 300 g pórku světlé části, 2 cibule, červená paprika, cukr, bílé víno, česnek, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, petrželka, mandle

Postup:
Játra odblaníme a nakrájíme na tenké nudličky.
Škrobovou moučku rozmícháme se lžičkou vody, vejcem a zázvorem, přidáme játra a necháme chvíli odležet.
Pak je vložíme na velkou pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání opékáme asi 2 minuty. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli a pórek, na nudličky nakrájenou papriku a rozetřený česnek a opékáme další 2 minuty. Ochutíme cukrem, vínem a sojovou omáčkou, osolíme, přidáme nakrájená ořechová jádra a lžíci vody a krátce podusíme. Nakonec ozdobíme petrželkou a podáváme s rýží.

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

Játra se zeleninou jsou chutné jídlo (ilustrační foto)

Související