Udělejte si pikantní kuřecí játra s rýží. Bude to taková nostalgická vzpomínka na naše dětství

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Játra po tyrolsku podle receptu Mirky Kuntzmannové
0:00
/
0:00

Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra s rýžá. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je na stole.

Suroviny:
500 g kuřecích jater, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, citrón, ½ hrnku smetany, sůl, pepř, chilli papričky najemno nakrájené, 1 lžíce dijonské hořčice, bílý vinný ocet, olivový olej

Postup:
Kuřecí játra očistíme a nařežeme na kousky.
Česnek oloupeme a rozdrtíme na prkénku nožem.
Připravíme si pánev na plotnu a necháme ji zahřát.
Do horké pánve vhodíme máslo a pohybujeme s ním, aby se rozpustilo.
Vhodíme kuřecí játra a opékáme, dokud nemají zlatohnědou barvu ze všech stran.
Přidáme česnek, chilli papričky, hořčici, vinný ocet, olej a vše ještě chvíli smažíme. Pak přilijeme smetanu s citronovou šťávou a promícháme.
Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 5 až 7 minut.
Příloha: vařená rýže

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.