Fazolová polévka s chorizem. Něco pro zahřátí i polechtání chuťových pohárků
Polévka je základ každého jídla. Receptů na polévky je nepřeberné množství a každý si vybere. V zimním období je dobré si navařit pořádný hrnec. "Přijde k chuti“ určitě i vám, až se budete vracet promrzlí z vycházky nebo z lyžování.
Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa či luštěniny. Polévky bývají buď čiré, mléčné, zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou nebo také s pevnými - zpravidla vařenými - potravinami a zavářkami, např. rýží či těstovinami apod.
Polévka je prostě grunt.
Polévka se solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuků, např. máslem, nebo zjemňuje smetanou.
Chorizo je španělská, portugalská nebo katalánská specialita. Jedná se o salám či klobásky pikantní chuti, složené z nasekaného vepřového masa a slaniny. K obarvení se používá drcená paprika, bylinky a česnek.
Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť.
Tak, dobrou chuť!
Co budete dnes potřebovat:
chorizo
6 rajčat
lžíce rajčatového protlaku
500 g bílých fazolí z konzervy
100 g balkánského sýra
4 lžíce olivového oleje
2 mrkve
1 cibuli
řapíkatý celer
5 stroužků česneku
sůl
pepř
lžička oregána
Postup:
V hrnci rozpálíme olej, přidáme na plátky pokrájenou klobásku chorizo, na mírnějším ohni lehce osmahneme, pak přidáme mrkev, cibuli, celer a česnek.
Osolíme, opepříme a vše osmahneme. Pak přidáme rajčata, protlak, oregano, podlijeme vodou s vaříme, dokud zelenina nezměkne.
Pak do polévky vmícháme fazole, a vše dobře provaříme. Nakonec dochutíme.
Před podáváním posypeme sýrem a přidáme trochu čerstvé petrželky.
Naše tipy
Polévka je připravována buď tradičním způsobem, kdy jsou ve vodě vyvařeny originální suroviny, nebo se připravuje z instantní směsi.
Kvalitní polévka, v níž je vyvařeno maso, ryba či zelenina, se též nazývá vývar.
Nevýhodou tradičního vaření polévky je delší příprava, výhodou je to, že suroviny bývají čerstvé a polévka většinou neobsahuje přídatné látky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka