Fazole jsou zdravá luštěnina, která nabízí mnoho variant využití. Zkuste je udělat dušené s rajčaty

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. Vykouzlit z nich můžete opravdu báječné dobroty, které ocení všichni u stolu.

Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli. Výborné jsou třeba zeleninové polévky, které díky fazolím krásně zasytí a mohou fungovat i jako výborné hlavní jídlo. Parádní je i spojení s masem či uzeninami. Zkuste si je dnes udělat dušené s rajčaty podle našeho receptu.

Suroviny:
červená cibule, česnek 2 stroužky, olivový olej, sušený rozmarýn, sušený tymián, 2 pastyňáky, malá oválná rajčata 175 g, rajčatové pyré, konzervované máslové fazole 400 g, konzervovaná rajčata 800 g, sůl a čerstvě namletý pepř, petrželka na dozdobení

Postup:
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hluboké pánve vlijte olej a orestujte na něm cibuli, česnek, rozmarýn, tymián a špetku soli na středním stupni doměkka, asi 5-10 minut.
Pastinák oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kousky. Vsypte je k cibuli, přidejte čerstvá rajčata a rajčatové pyré a opékejte dalších 10-15 minut, až pastinák i rajčata změknou.
Konzervované fazole slijte a propláchněte. Vsypte je k zelenině, přilijte konzervovaná rajčata a dobře promíchejte. Povařte 10-15 minut (od bodu varu), až omáčka zhoustne.
Dušené fazole podávejte posypané nadrobno nasekanou petrželkou.

Z fazolí můžete připravit i výtečné pomazánky a dokonce i dezerty!

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Udělejte si je dušené s rajčaty (ilustrační foto)

Naše rada při přípravě klasických fazolí:
Fazole zalejte alespoň dvojnásobným množstvím vody a přidejte lžičku jedlé sody, která poslouží jako změkčovač. Namáčejte minimálně přes noc. Vodu pak vylejte, přidejte čerstvou, pro snížení nadýmavosti můžete přidat bylinky jako je bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček, které zároveň vylepší chuť.

autor: KAB
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.