Babičky a prababičky dobře věděly, že je polévka grunt. Zkuste si udělat kapustičkovou s dvouzrnkou
V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří např. čočková, gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i ta z růžičkové kapusty.
Suroviny:
růžičková kapusta - asi 20 kusů, 1 plechovka konzervovaných sekaných rajčat, strouhaný parmazán, 2 šálky pšenice dvouzrnky, 2 velké mrkve, 1 cibule, 1 pórek, 3 stroužky česneku, tymián, 6 šálků vývaru, sůl, pepř
Postup:
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Zpěňte na oleji, přidejte na kolečka nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nasekaný česnek a tymián. Vše řádně promíchejte a restujte na mírném ohni ještě asi 5 minut.
Přidejte oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, předem přes noc namočenou pšenici dvouzrnku a zalijte vývarem. Osolte a vařte asi 15 minut.
Nakonec přidejte rajčata a očištěné na poloviny rozkrojené kapustičky. Vařte do změknutí asi dalších 20 minut. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.
Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ!
Související
-
Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Receptů je nespočet, vraťte se k těm od babiček
V průběhu let se mění názory odborníků na potraviny. Některé doporučované jsou dnes diskutabilní. Jedním z mála jídel, které stále vévodí zdravému jídelníčku, jsou polévky.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. Staročeská zelňačka s klobásou, polévka našich babiček, vás zahřeje
Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás postaví na nohy!
-
Polévka a pivo. To je super kombinace na cyklistické ultramaratony, směje se Daniel Polman
Na pátém ročník podniku Ultracycling Dolomitica čekalo účastníky 16 horských sedel v Dolomitech. Daniel Polman zdolal 675 kilometrů za 35 hodin a 38 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka