Babičky a prababičky dobře věděly, že je polévka grunt. Zkuste si udělat kapustičkovou s dvouzrnkou

V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří např. čočková, gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i ta z růžičkové kapusty.

Suroviny:
růžičková kapusta - asi 20 kusů, 1 plechovka konzervovaných sekaných rajčat, strouhaný parmazán, 2 šálky pšenice dvouzrnky, 2 velké mrkve, 1 cibule, 1 pórek, 3 stroužky česneku, tymián, 6 šálků vývaru, sůl, pepř

Postup:
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Zpěňte na oleji, přidejte na kolečka nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nasekaný česnek a tymián. Vše řádně promíchejte a restujte na mírném ohni ještě asi 5 minut.
Přidejte oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, předem přes noc namočenou pšenici dvouzrnku a zalijte vývarem. Osolte a vařte asi 15 minut.
Nakonec přidejte rajčata a očištěné na poloviny rozkrojené kapustičky. Vařte do změknutí asi dalších 20 minut. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ!

Hustá polévka vás nasytí i zahřeje (ilustrační foto)
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka