Kysané zelí jako elixír zdraví. Staročeská zelňačka s klobásou, polévka našich babiček, vás zahřeje

Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás pak po návratu z podzimní procházky postaví zpátky na nohy!

Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.

Suroviny:
400 g kysaného zelí, 280 g brambor, sůl, kmín, barevný pepř, 100 g másla, 120 g hladké mouky, 1 cibule, 400 g moravské klobásy, 250 ml mléka, 100 g zakysané smetany, hladkolistá petržel

Postup:
Kysané zelí sceďte a překrájejte na středně velké kusy, dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
Brambory nakrájejte na drobné kostičky, dejte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a 20 minut vařte doměkka.
Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zamíchejte ji do měkkého zelí a společně ještě povařte. Ke směsi přidejte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte.
Do hotové polévky zamíchejte zakysanou smetanu a dochuťte barevným pepřem. Servírujte ozdobené petrželkou.

Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé.

Slovácká zelňačka se sušenými hříbky a švestkami od Jany Bohunské

Náš tip: Máte-li rádi ostrou chuť, polévku ozdobte i čerstvě namletým pepřem.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.