Pokud holdujete české kuchyni, musíte vyzkoušet vyhlášený bolehošťský závitek! Nebudete litovat

Nakládané krouhané zelí je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků. Závitek neboli řízek, nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor. V jeho okolí se už kolem sta let pěstuje vyhlášené kruhárenské zelí a vyrábí šťavnaté kysané zelí.

0:00
/
0:00

Kysané zelí, to je přímo vitamínová bomba. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má ještě vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí už při množství 200 granů pokryje potřebu denní dávky vitamínu C.

Čtěte také

Základem dobrého kysaného zelí je použít takzvanou kruhárenskou odrůdu! Takové zelí má dostatek cukru a dobře kvasí. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší! Stačí přidat kmín a sůl (asi 2 procenta).

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny.

Suroviny:
500 g vepřové kýty bez kosti, 200 g sterilizovaného zelí, 2 hrsti sušených hub, 1 větší cibule, olej, 200 g slaniny, česnek, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 300 ml hovězího vývaru

Postup:
Sušené houby dejte do misky a spařte je horkou vodou. Po 10 minutách sceďte a nechte okapat. Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Do pánve přidejte překrájené a propláchnuté zelí, polovinu hub a utřený česnek. Za stálého míchání opékejte asi 5 minut. Poté směs osolte a opepřete.
Z vepřové kýty nakrájejte přes vlákno plátky, naklepejte je dotenka a osolte.
Na každý dejte část směsi, zabalte, spíchněte párátkem a obalte v mouce.
Závitky vyskládejte do vymazaného pekáčku a při 170 °C pečte. Pak je vyndejte z pekáčku, výpek zaprašte moukou, krátce osmažte, zalijte vývarem a povařte do mírného zhoustnutí. Přidejte zbylé houby a dochuťte soli a pepřem. Ozdobte snítkou rozmarýnu.

Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Plněné závitky (ilustrační foto)
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.

Tomáš Vacek, šéfredaktor a moderátor Rádia Junior

Tomáš Vacek

Komplet 3CD Vladana a Prasopes

Koupit

Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.