Masové kuličky ve špenátové omáčce vás ohromí neuvěřitelnou souhrou tvarů, vůní, chutí i barev

Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, variace na téma vepřové i hovězí maso a špenát. Masové kuličky jsou hitem ve všech asijských kuchyních. Vyzkoušíte je doma s úžasnou špenátovou omáčkou?

Špenát je ohromně populární listová zelenina, která se používá se téměř ve všech světových kuchyních. Na rozdíl od svých robustnějších kolegů, jako je třeba kapusta, má totiž špenát velmi jemnou chuť. Je tedy snadné jej přizpůsobit chuti receptu podle potřeby.

špenát

Určitě si pamatujete, že špenát je oblíbená zelenina Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu spolehlivě pomohla srovnat nepřítele. A není se čemu divit! Špenát je bohatý na železo, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu.

Suroviny:
150g mletého vepřového masa, 100g mletého hovězího masa, 1 stroužek česneku, 1 rohlík, 1 vejce, sůl, pepř, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, olej na pečení.
Omáčka: 1 kg čerstvého špenátu, 2 mladé cibulky, 2 lžíce oleje, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička kari koření, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžička maizeny, sůl

Postup:
Mleté maso vložte do mísy. Nakrájený rohlík zalijte vařící vodou a nechte postát. K masu přidejte prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepřete, pokmínujte, přidejte papriku a osolte. Rohlík jemně vyždímejte a přidejte k masu. Směs dobře promíchejte. Tvarujte malé kuličky, které opékejte na rozpáleném oleji, vyndejte a uložte na teplém místě.
Omáčka: špenátové listy umyjte a zbavte stonků. V hlubší pánvi osmažte na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidejte bujón, kari koření, promíchejte, zalijte 1/4 l vody a přiveďte do varu. Vložte špenátové listy a za občasného míchání krátce povařte. Ve smetaně rozmíchejte maizenu, vylijte do špenátu a krátce povařte. Podle chuti osolte a podávejte s kuličkami.

Špenát může v kuchyni fungovat jako hlavní přísada do salátů, obložených chlebů, příloha k masu či jako součást těsta nebo jeho náplň. Když se umí připravit, je lahůdkou i ve školních jídelnách obávaná špenátová polévka.

Masové kuličky před usmažením
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.