Baby špenát s krůtím masem a hořčičnou omáčkou by ocenil i Pepek Námořník

Špenát setý je druh jedlé krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Je to jednoletá rostlina. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován s perského Esfenaj.

Přes Sýrii a Arábii se špenát dostal do severní Afriky, odkud se dostává kolem roku 1100 do Španělska a dále se pak šíří po Evropě. První recepty, ve kterých se používá špenát, jsou dochovány v kuchařské knize z roku 1390.

Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karoten), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně.

Suroviny:
500-600 g krůtích prsou, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hrubozrnné anglické hořčice, 1 lžíce medu, 100 g baby špenátu, umytého a vysušeného, 250 ml smetany ke šlehání (1 kelímek)

Postup:
Maso očistěte a nakrájejte na stejně velké nudličky. Osolte a promíchejte s olejem.
Pánev rozehřejte nasucho na plný výkon plotýnky a jakmile je horká, rozložte do ní maso. Postupně ho ze všech stran zprudka osmahněte dozlatova. I když je plotýnka hodně horká, na maso nespěchejte a dopřejte mu čas na zezlátnutí, než ho otočíte na další stranu.
K opečenému masu přidejte hořčici, med a zalijte smetanou. 2-3 minuty povařte, aby se chutě spojily a maso došlo.
Odstavte a přidejte všechen špenát. Promíchejte, na nic dalšího nečekejte a hned podávejte.
Jako příloha se hodí bramborové noky.

Zajímavosti:
Špenát je populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Na rozdíl od svých robustnějších kolegů, jako je třeba kapusta (kterou si v jídle zaručeně s ničím nespletete), má totiž špenát velmi jemnou chuť. Je tedy snadné jej přizpůsobit chuti receptu podle potřeby.

Baby špenát na talíři by ocenil i Pepek Námořník (ilustrační foto)

Špenát je k mání celý rok, jeho sezóna však trvá od dubna do září. Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte až těsně před přípravou, jinak listy nasáknou vodou. Opláchnutí by mělo být důkladné ale krátké, aby se neodplavily živiny rozpustné ve vodě.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.