Špagety trochu jinak! Zapečené se špenátem a sýrem
Špagety - oblíbené jídlo našich dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste jim však připravit něco trochu nečekaného, jiného a barevně netradičního. Uvidíte, že jim budou i tak chutnat!
Italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu - to jsou špagety - italské národní jídlo.
Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 až 10 minut v závislosti na druhu.
A co budete potřebovat na špagety zapečené se špenátem a sýrem?
350 g špaget
2 cibule
60 g másla
6 stroužků česneku
300 g špenátu (čerstvého nebo mraženého)
250 g balkánského sýra
6 vajec
6 lžic smetany
sůl
pepř
olej na vymazání formy
Postup přípravy:
Špagety uvařte podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm cibulku. Přidejte nasekaný česnek, šalvěj a špenát (čerstvý spařte horkou vodou, rozmražený vymačkejte). Krátce poduste, přisypte sýr; opatrně osolte a opepřete a přilijte smetanu. Promíchejte s těstovinami.
Předehřejte troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Zapékací mísu vymažte olejem a přesypte do ní těstoviny. Navrch rozklepněte vajíčka, osolte je a dejte asi na deset minut zapéct.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.