Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste si připravit krůtí plátky s dijonskou omáčkou
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí plátky s dijonskou omáčkou. Nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Suroviny:
800 g krůtích prsou, 460 ml bílého vína, 60 g dijonské hořčice, 20 g másla, sůl, pepř, olivový olej, nasekaná čerstvá petrželka
Postup:
Prsa nakrájejte na plátky. Zakryjte je fólií a zlehka naklepejte paličkou na maso. Z obou stran osolte a opepřete.
Ve velké pánvi rozehřejte olej a plátky postupně opečte dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Přendejte na talíř a uchovejte v teple.
Do pánve vlijte víno, přiveďte k varu. Nechte svařit na polovinu objemu, a nezapomeňte vařečkou seškrabovat přípečky. Vmíchejte hořčici a přiveďte k mírnému varu. Nechte probublat a sundejte z plotýnky. Vmíchejte máslo, přidejte petrželku, dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s vařenými bramborami a s křupavou zeleninou, připravenou v páře.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Související
-
Krůtí maso s nádivkou z krůtích jater. Odborníci na výživu řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky ve směsi. My pro vás ale máme tip! Zkuste krůtí maso s nádivkou z krůtích jater.
-
Ragú ve staré francouzštině znamená povzbudit chuť. Krůtí ragú se zeleninou to zvládne hravě
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
-
Krůtí stehna dušená v červeném víně. Kvalitní a lehce stravitelné maso
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.