Moc nebo málo vajec, máslo či rostlinný tuk, pít mléko nebo nepít. A co cukry? Mýty o potravinách

8. prosinec 2022

Máslo je lepší nebo horší nežli rostlinný tuk? Dávat mléko do kávy nebo ne, snídat či nesnídat? Dělená strava, mražená zelenina nemá vitamíny, červené maso není zdravé, mrkev je výborná na zrak. Co je na tom všem pravdy? Nebo jde jen o určité mýty týkající se naší stravy? 

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.

Ředitelka spolku Fér potravina Ing. Hana Střítecká, Ph.D. z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: největší potravinové mýty.

Vybrali jsme několik potravin, o kterých už léta kolují různé mýty. Nejvýraznější to bylo asi u vajec. Říkalo se, že spousta vajec škodí, že obsahují cholesterol, že by se měla vajíčka vyřadit ze stravy úplně. Pak se to ale začalo vracet, že jsou naopak zdravá. Jak to tedy je?

Začala bych obecně u cholesterolu, protože s tím se táhla, nechci říct tedy úplně pověra. Ono to pořád nějakou podstatu má, měli bychom si to hlídat. Platí to pro lidi, kteří jsou nemocní, co mají nějaké kardiovaskulární onemocnění, problémy s krevními lipidy obecně.

Čtěte také

On ale ani není tak velký problém v potravinách s cholesterolem, jako s potraviny, které k tomu nejíme. Kdybychom například konzumovali dostatek vlákniny, tak ta způsobí stahování tzv. žlučových kyselin, které vznikají z cholesterolu, který už máme v těle. Tedy tím se snižuje hladina cholesterolu v krvi.

Takže to není jen o tom, že si máme dávat pozor na potraviny, které jíme, ale i na to, co nejíme. A do toho spadla i vajíčka, která obsahují cholesterol. Proto se říkalo, že se vajíčka nemají příliš jíst. V našich končinách jsou vajíčka oblíbená, dávají se do těst, přidávají se do mnoha potravin a také se jí i samostatně.

Abychom to shrnuli, vajíčka ano, přiměřeně a v kombinaci s něčím ještě zdravějším. S kvalitním pečivem, ovocem nebo zeleninou.
Ing. Hana Střítecká, Ph.D., ředitelka spolku Fér potravina

Ovšem na druhou stranu bílkovina z vajíčka je jedna z nejkvalitnějších. Jde o tzv. referenční bílkovinu, to znamená, od ní se počítá kvalita všech ostatních bílkovin jako takových. To znamená, že vajíčko určitě do našeho jídelníčku patří. Pokud se pohybujeme mezi jedním či dvěma vajíčky ve stravě denně, tak se vůbec nemusíme bát, že bychom jich jedli hodně.

Můžou vajíčka sloužit třeba jako náhrada masa? Když potřebujeme právě doplnit bílkovinu.

Čtěte také

Určitě ano, ale zase je potřeba si uvědomit, že pokud nahrazujeme jen bílkovinu, tak vaječná bílkovina je dokonce lepší než bílkovina z masa. Ale zase maso obsahuje třeba železo, kterého samozřejmě ve vajíčku už tolik není. Takže jde o další živiny, které vajíčko obsahuje nebo neobsahuje.

Pokud ale někdo chce snižovat množství masa ve stravě, protože ho nemusíme jíst denně, stačí dvakrát až třikrát týdně, tak ostatní dny si může dát vajíčko.

Když je tedy důležité potraviny obsahující cholesterol kombinovat s jinými, tak s čím kombinovat právě vajíčko?

Čtěte také

Vejce by mělo být v kombinaci s nějakou dobrou cereálií. A teď nemyslím přímo vločky, ale třeba kvalitní žitný chleba. Udělat vajíčkovou pomazánku nebo obložený chleba se zeleninou a k tomu přidat vajíčko.

Když už jsme začali o cholesterolu, tak on ho velmi výrazně ovlivňuje i stres. Jak to potom souvisí s potravinami?

Většinou, když jsme ve stresu, tak přestáváme jíst kvalitně. Člověk je ve stresu a nemá na jídlo čas, případně ani chuť. Pak začínáme šahat po různých polotovarech, párku v rohlíku nebo tyčinkách a sušenkách. Tím se nám zhoršuje kvalita stravy, a to pak samozřejmě nepomůže třeba ani našemu imunitnímu systému.

Abychom to shrnuli, vajíčka ano, určitě přiměřeně a v kombinaci s něčím ještě zdravějším. S kvalitním pečivem, ovocem nebo zeleninou.

Čtěte také

Pojďme teď k máslu, protože to je aktuální před Vánocemi. Jsou také varianty rostlinného tuku a másla. Co je zdravější?

Vždy je pro nás zdravější to, co je pro nás přirozená potravina. A přirozená potravina je máslo. Rostlinné tuky jsou zpracované z olejů, jsou udělané z plně ztužených nebo případně částečně ztužených tuků a tím tam mohou vznikat látky, tzv. transmastné kyseliny, které pro naše zdraví nejsou úplně vhodné. Z tohoto pohledu bude vždy lepší máslo než jakákoliv rostlinná alternativa.

Na druhou stranu vzhledem k cenám másla, chápu, že se někteří lidé snaží šetřit a vymění máslo za nějaké levnější varianty. Tady je pak otázka, jestli třeba nepoužít olej, případně zkusit zmenšit množství tuku, protože některé receptury se dají upravit. Dá se tam přidat třeba tučnější tvaroh nebo oříšky, protože jsou tučné. Tuk jako takový zkusit nahradit trošičku něčím jiným.

Čtěte také

Také kolem mléka panuje mýtus, že zahleňuje a neměly by ho třeba pít malé děti, když mají nějaké respirační onemocnění. Je to tak?

Ano, ale v takovém případě bychom neměli pít mléko nikdo. Není to o tom, že mléko zahleňuje a způsobuje hleny, ale o tom, že mléko je vazké a jak v sobě máme ony hleny, tak se nám to nabalí dohromady a zvětšuje. Tedy mléko nevytváří hleny, ale pokud máme nějaký respirační problém, tak raději čisté mléko vyřadit z jídelníčku a nechat tam jen mléčné výrobky. Spíš přejít do sýrů.

Celou potravinovou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související