Je dobré „umět“ přečíst etikety na potravinách. Co by na nich správně mělo být a čeho si všímat!

21. květen 2019

Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně na téma: Jak a proč číst etikety na potravinách. A co by na nich správně mělo být uvedeno.

Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?

Dvojí kvalita potravin. Nechceme být popelnicí Evropy

Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?

Bohužel ne všechny potraviny, které si kupujeme, jsou ze základních surovin a s minimální úpravou. A u takových je pak dobré „umět“ přečíst etiketu. Co to znamená? Co by vlastně na té etiketě mělo být uvedeno?

Kromě názvu a gramáže potraviny bychom se měli dozvědět energetickou hodnotu, zastoupení jednotlivých živin: tuků celkově a z nich pak i (ne)nasycených mastných kyseliny, sacharidů celkově a z nich jen cukrů, bílkovin a soli. Může být uveden i údaj o množství vlákniny.

Co se týká soli, tak nás může překvapit, že je ve výrobku, kdy bychom ji vůbec nečekali. To je dáno tím, že se uvádí jak sůl přidaná, tak i jen přirozeně se vyskytující sodík, přepočítaný právě na sůl.

U energetické hodnoty a zastoupení živin je potřeba si ještě uvědomit, že jsou uváděny na 100 gramů nebo mililitrů, což ale nemusí být shodné s gramáží (objemem) kupované potraviny.

Pak se máme šanci dozvědět, kdo za potravinu zodpovídá - zde bohužel pro nás, kromě masa, vajec, ovoce a zeleniny, nemusí být uvedena země původu, dokonce ani konkrétní výrobce, ale může být klidně jen distributor nebo balírna.

Nejdůležitější je vlastní složení potraviny

Zde platí pravidlo, že složky jsou uváděné za sebou podle množství v dané potravině - tedy to, co je na prvním místě, tak je tam toho nejvíc. Tedy chci-li třeba smetanovou zmrzlinu, tak na prvním místě by měla být smetana a ne voda.

Další, co lidi zajímá, jsou „Éčka" - ty jsou buď značena kódem E330 nebo slovně kyselina citrónová - to záleží na výrobci, ale co tam musí být vždy a podle toho poznáte, že se jedná o E, je jeho funkce. Tedy E330 (regulátor kyselosti).

Zda je E přírodní, přírodně identické nebo syntetické, tak to už buď musí člověk znát, nebo lze využít různé aplikace.

Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Třeba aplikace FÉR potravina to umí a hlavně umí po naskenování čárového kódu potraviny zvětšit informace na obale do čitelné podoby a máte-li mobilní data, tak na E ve složení lze kliknout a dozvíte se o daných E více. Pro orientaci je možné využít i barevné odlišení E na zelené - v pohodě, oranžové - raději zbystřit a červené - určitě nebrat J a o E, z čeho a jak se vyrábí a k čemu se používají, případně v jakých konkrétních potravinách jsou pak přímo navštívit web.

Jsou pro nás opravdu bio jogurty to pravé? Zkuste se zeptat aplikace FÉR POTRAVINA

Jogurt, fíky, ostružiny, rybíz

Ing. Hana Střítecká, Ph.D, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně na téma: BIO výrobky - jsou pro nás opravdu to pravé? Zaměřeno na jogurtové výrobky. Aplikace FÉR POTRAVINA.

Některé látky obsažené v potravinách, byť jsou přírodního rázu (pektin, agarová guma, škroby…) jsou levnějšími náhražkami hlavní složky a některé jsou v potravinách jen proto, aby zvýraznily jejich chuť, zvětšily objem nebo zpevnily strukturu či prodloužily trvanlivost. Naše oblíbené pokrmy jsou pak v mnoha případech více výsledkem „chemického pokusu" než lahodnou pochutinou, jak nám ji výrobci servírují v reklamě.

Ne každý ale chce zdlouhavě číst etikety - pak funguje jednoduché pravidlo. Potravina by neměla mít složení dlouhé jak „telefonní seznam" - pak je zbytečně kombinovaná a technologicky upravovaná.

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou, ředitelkou spolku Fér potravina, si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související