Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Jídlo je vedle vody základní lidskou potřebou a pro mnohé z nás je i příjemným požitkem. Aby bylo požitkem i pro náš organismus mělo by být připraveno z co nejkvalitnějších surovin. A hlavně kvalitní potraviny by měly být odstupné všude stejně napříč celou Evropou.
Silnou souvislost s naším zdravím a kvalitou života má nejenom naše pracovní nasazení, stav životního prostředí, ale také kvalita a množství stravy s ohledem na její obecné složení.
Víte, jak správně uchovávat potraviny? Máte je správně srovnané v ledničce?
I ty nejkvalitnější potraviny musí být správně uloženy. To může prodloužit jejich trvanlivost. A naopak - špatné uskladnění může vést ke snižování výživových hodnot či přímo ke zkažení potravin. Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích vám poradí jak správně uchovávat potraviny a čeho se vyvarovat.
Kvalitní a chutné potraviny by měly být běžným základem, a tedy zcela dostupné pro všechny Evropany.
Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘
Poukazování na nešvary v potravinářském průmyslu a následné změny v chování spotřebitelů mohou výrobce a prodejce velmi rychle přesvědčit o tom, že nechceme být „popelnicí Evropy” a i my požadujeme kvalitní potraviny, které jsme pak ochotni nakupovat. A to nejen od nadnárodních značek, ale především od českých producentů a místních regionálních výrobců.
Čtěte takéFér potravina
Pozitivní zprávou pro spotřebitele je to, že Evropská komise se dvojí kvalitou potravin zabývá. Změny, které nastaly ve složení zejména privátních značek supermarketů, jsou jasným příkladem toho, že spíše než „tlak shora" mají šanci sami spotřebitelé.
Související
-
Charity dostávají od nového roku z obchodních řetězců trvanlivé i rychle se kazící potraviny
Obchodní řetězce musí od nového roku povinně nabízet neprodejné potraviny charitám. Ty je následně přerozdělují sociálně slabým.
-
Rychlé a pomalé potraviny. Jak funguje glykemický index? Jsou...
Radioporadna - MUDr. Tomáš Soukup, společnost GoMango Hradec Králové - Rychlé a pomalé potraviny. Co to je glykemický index a jak funguje? Jsou cukry a sacharidy to...
-
Hydrolyzát z vlčího bobu zvyšuje hodnotu bílkovin v potravině...
Dva vědci z Univerzity Hradec Králové představili nový potravinový doplněk. Ve výzkumu se jim podařilo vyvinout speciální technologii na výrobu takzvaného hydrolyzá...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka