Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?

28. červen 2018

Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?

Jídlo je vedle vody základní lidskou potřebou a pro mnohé z nás je i příjemným požitkem. Aby bylo požitkem i pro náš organismus mělo by být připraveno z co nejkvalitnějších surovin. A hlavně kvalitní potraviny by měly být odstupné všude stejně napříč celou Evropou.

Silnou souvislost s naším zdravím a kvalitou života má nejenom naše pracovní nasazení, stav životního prostředí, ale také kvalita a množství stravy s ohledem na její obecné složení.

Víte, jak správně uchovávat potraviny? Máte je správně srovnané v ledničce?

lednice

I ty nejkvalitnější potraviny musí být správně uloženy. To může prodloužit jejich trvanlivost. A naopak - špatné uskladnění může vést ke snižování výživových hodnot či přímo ke zkažení potravin. Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích vám poradí jak správně uchovávat potraviny a čeho se vyvarovat.

Kvalitní a chutné potraviny by měly být běžným základem, a tedy zcela dostupné pro všechny Evropany.

Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘

Poukazování na nešvary v potravinářském průmyslu a následné změny v chování spotřebitelů mohou výrobce a prodejce velmi rychle přesvědčit o tom, že nechceme být „popelnicí Evropy” a i my požadujeme kvalitní potraviny, které jsme pak ochotni nakupovat. A to nejen od nadnárodních značek, ale především od českých producentů a místních regionálních výrobců.

Čtěte takéFér potravina

Pozitivní zprávou pro spotřebitele je to, že Evropská komise se dvojí kvalitou potravin zabývá. Změny, které nastaly ve složení zejména privátních značek supermarketů, jsou jasným příkladem toho, že spíše než „tlak shora" mají šanci sami spotřebitelé.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související