Jsou pro nás opravdu bio jogurty to pravé? Zkuste se zeptat aplikace FÉR POTRAVINA

25. březen 2019

Ing. Hana Střítecká, Ph.D, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně na téma: BIO výrobky - jsou pro nás opravdu to pravé? Zaměřeno na jogurtové výrobky. Aplikace FÉR POTRAVINA.

Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?

Dvojí kvalita potravin. Nechceme být popelnicí Evropy

Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?

Jídlo je vedle vody základní lidskou potřebou a pro mnohé z nás je i příjemným požitkem. Aby bylo požitkem i pro náš organismus mělo by být připraveno z co nejkvalitnějších surovin. A hlavně kvalitní potraviny by měly být odstupné všude stejně napříč celou Evropou.

Silnou souvislost s naším zdravím a kvalitou života má nejenom naše pracovní nasazení, stav životního prostředí, ale také kvalita a množství stravy s ohledem na její obecné složení.

Kvalitní a chutné potraviny by měly být běžným základem, a tedy zcela dostupné pro všechny Evropany.

Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘

Aplikace FÉR POTRAVINA je určena pro každého příznivce zdravého životního stylu! Jednoduše zjistíte, co znamená každé Éčko v potravině, kterou chcete koupit. Naskenujte si čárový kód potraviny a hned se dozvíte, co dana potravina obsahuje.

Čtěte takéFér potravina

Ocení ji především ti, kteří musí řešit složení potravin kvůli konkrétnímu omezení (potravinové alergie, dětská strava). Starší lidé, pro které je problematické číst texty psané menším písmem (aplikace jim zvětší etiketu). Ti, kteří chtějí porozumět informacím na etiketě (v aplikaci je vysvětlení jednotlivých Éček).

Není puding jako puding. Z kolika ingrediencí by měl dobrý puding být? Proč je nejlepší připravit si vlastní a jak na to?

Kvalitní a zároveň chutný puding nemusí mít ve svém složení desítky položek. Je pravda, že je rozdíl, zda si koupíte hotový puding (těm se dnes věnovat nebudeme) nebo pudingový prášek a uvaříte si ho pak doma.

Pokud dostanete chuť na puding, nejlepší je udělat si domácí. Proč?
Jistě bude chutnější než ten z prášku, ale především budete nejlépe vědět, jaké složky obsahuje.
Stačí vám 600 ml 30% smetany či mléka, 4 žloutky, 1 lžíce škrobu, 3 lžíce cukru a vanilkový lusk. 500 ml smetany či mléka nalijeme do hrnce, promícháme s cukrem a přidáme semínka vanilkového lusku. Odstavíme a zbytek smetany či mléka vyšleháme se žloutky a škrobem. Kastrůlek vrátíme na sporák a postupně do něj zamícháme směs smetany, žloutků a škrobu. Pokud chcete puding s příchutí čokolády, stačí navíc k vanilce (anebo místo ní) přidat holandské kakao a 100 g nasekané čokolády.

Ty nejlepší pudingové prášky si vystačí se složením, které nepřesahuje 5 ingrediencí. Některé si dokonce vystačí se dvěma ingrediencemi - kukuřičným škrobem a odtučněným kakaovým práškem či vanilkou (dle příchuti).

Neplatí však, že čím méně ingrediencí, tím lépe. Výrobci do pudingu přidávají například více druhů škrobu či více složek příchutě (vanilku i vanilkový extrakt), což vůbec není na škodu. Důležité však je, že dobrý a kvalitní pudingový prášek se obejde bez jakýchkoli éček, zejména těch, které puding dobarvují - jako třeba košenila (E120).

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související