Nebezpečí infekcí z potravin. Rizikové je nejen drůbeží maso, ale i domácí vejce!
MUDr. Renata Kračmarová v naší radioporadně. Téma: nebezpečí infekcí z potravin. Které bakterie vyvolávají otravy jídlem? Prevence a léčba.
Co se týká střevních infekcí, tak tam lze kalendářní rok rozdělit na dvě poloviny. V té chladnější polovině nám většinou převlají infekce virové, které se šíří mnohdy i kontaktem, někdy i kontaminovanou vodou a podobně. V té teplejší letní části, tam potom přicházejí ke slovu bakteriální střevní infekce a ty skutečně mají co dělat s potravinami a se zacházením s nimi.
S létem nám přichází doba grilování a to je právě ta doba, kdy se dělají největší technologické chyby při přípravě jídla. Měli bychom používat dvoje kleště a dvoje podložní mísy nebo prkénka.
Nebezpečnou zónou je okrajová část grillu, která není tak rozpálená a je jen teplá. A po grillování tam často maso necháváme „dojít“.
Příprava jídla v polních podmínách je rizikem vždy
Nejrizikovější skupinou z mas je drůbeží maso, pokud používáme jiná masa, nebo mletá masa, může se zkontaminovati při přípravě i takové maso.
Je zapotřebé u každého masa úzkostlivě dodržovat hygienické podmínky. Také musíme počítat s tím, že maso bývá zkontaminované z povrchu a centrum masa tak rizikové není. Musíme mít jistotu, že se zvenku na maso nic nedostane. V takovém případě si můžeme připravit i krvavý steak.
Rizikovou potravinou jsou domácí vejce
Existuje takový nezlomný mýtus, že u domácích vajec nemusíme tolik dbát na jejich důkladné, tepelné zpracování. Bohužel opak je pravdou. Právě z domácích vajec jsou nákazy salmonelou častější.
Reservoárem salmonel je venkovní ptactvo, zejména vodní. A tím pádem zkontaminovat krmení volně chovaných slepic je velmi snadné. A ty už to potom salmonelu předávají dál.
Domácí chovy nejsou veterinárně kontrolované a k infekci může dojít v tom chovu kdykoliv. Domácí vejce jsou bezesporu výborná, ale i u nich platí pravidlo důkladného, tepelného zpracování.
Riziková jsou míchaná vejce, volská oka a také použití syrových žloutků do krémů.
Související
-
Mohou nás čisté ruce zachránit před nemocemi? Viry a bakterie jsou všude kolem nás
Nemocniční hygienik MUDr. Lenka Hobzová v naší radioporadně. Téma: viry a bakterie okolo nás. Jak si správně mýt ruce? Hygiena domácnosti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...