Jarní únava a jak na ni? Co do jídelníčku zařadit a co naopak vyřadit? Nezapomínat na pitný režim
Po zimě je naše tělo „unavené“. Je to ne úplně vždy pestrou stravou, absencí čerstvých potravin, zejména zeleniny a ovoce, přesušeným vzduchem z vytopených bytů až po nedostatek sluníčka. Tedy pojem jarní únava je zcela běžně používán a má i své opodstatnění.
Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.
Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.
V rámci potlačení jarní únavy se vždy vyrojí spousta doporučení ohledně detoxu organismu. Nutno říct, že tělo se detoxikuje pořád a kdyby to nedělalo byl by to velký problém. Na to máme játra a ledviny, které pracují průběžně celý den i celý rok. Proto pojem detoxikace nemám úplně ráda. Raději používám odlehčení jídelníčku.
A opět to není o tom, že potraviny typu maso, mléčné výrobky by byly pro tělo obtěžující, ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek, a je to v pořádku, jejich podstata je jiná - mají tělu dodat zejména bílkoviny. A chceme-li nakopnout musíme dodat kromě základních živin /bílkoviny, sacharidy, tuk) hlavně vitamíny a minerální látky.
No a tím se dostáváme k tomu, že bychom měli přidat zejména v ovoci a zelenině a tím logicky ubereme ostatní potraviny.
Takže co do jídelníčku zařadit?
Vše, co je mladé, raší - tedy je plné nejen už uváděných živin, ale třeba i enzymů. Buď si tedy můžeme koupit již hotové klíčky a mladé rostlinky, ale tady je potřeba dávat pozor by se nám nezplesnivěly. Nebo si můžeme takovou „zdravou“ bombu vypěstovat doma sami. Klíčit se dá jakékoli semínko.
Čtěte také
A využít pak můžeme jak klíčky, tak i malé/mladé zelené rostlinky. Pokud si nejsme jisti, že zajistíme čistotu vody a nádob během klíčení, tak lez semínka dát do trochy zeminy a využívat pouze ty zelené rostlinky. Dají se přidávat jako ozdoba polévky, posyp do salátu či na chleba anebo prstě jen tak.
Určitě bychom měli začít koukat i po venku rašících mladých kopřivách nebo pampeliškách. Případně dalších bylinkách, kdo je zná. Zase se dají použít jako přídavek do salátu nebo jako součást např. velikonoční nádivky.
Další věcí, co po zimě povětšinou chybí, zejména pokožce, je dostatečná hydratace. Takže není od věci zkusit vyměnit černé čaje a větší množství kávy za vodu. Případně místo třeba „pevné“ svačiny zařadit šťávu/smoothies ze zeleniny nebo ovoce.
Čtěte také
U ovoce a zeleniny není nutné podléhat „módním“ trendům a kupovat jen citrusy a avokáda. Máme vlastní - kysané zelí, kapustu ať už růžičkovou nebo hlávkovou, mrkev, už se na pultu objevují i česká rajčata…prostě se držet toho aby ovoce či zelenina pocházela z co nejbližšího zdroje a pokud je zeleniny starší (myšleno uchovávána ve sklepě nebo písku už od podzimu), tak ji trochu oživit a vylepšit prokvašením.
V rámci boje s únavou a „regenerací“ organismu nám kromě vitamínů a minerálních látek pomohou i omega 3 mastné kyseliny a třeba i vitamín D. Tedy zkuste do svého jídelníčku místo masa zařadit rybu. Ideálně chlazenou, ale pokud nelze jinak, tak mraženou a úplně v poslední řadě tu v konzervě.
Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.
Lepší jsou ryby mořské, ale hlavně by měly být lovené a nikoli formované. Tato informace je uváděna na obale potravin nebo v případě prodej kusových ryb na pultu vám to musí na požádání sdělit prodávající.
Co z jídelníčku vyřadit?
Měly bychom si dát pozor na vysoce zpracované, které díky technologickým úpravám ztrácí živiny, zejména vitamíny a minerální látky. Jedná se o různé polotovary a rychlovky typu - nudle či polévka v sáčku.
Čtěte také
Měli bychom si dávat pozor na množství soli - ať už té námi přidávané nebo v potravinách obsažené a potravinám s vysokým obsahem soli se vyhýbat. De facto cokoli, co má obsah soli vyšší jak 2g na 100g nebo ml je špatně. Jedná se zejména o pochutiny, uzeniny a již uváděné polotovary a „rychlovky“.
Podobně je to se „slazením“ cokoli, co přidáváme jako sladilo (cukr, med, sirupy…) bychom měli, pokud možno vypustit a naučit se prostě nesladit. Tedy omezit sladké nápoje, sladkosti jako takové, ale třeba i nahradit ochucované varianty mléčných výrobků, cereálií nebo kaší za ty neochucené.
Co závěrem?
Nepodléhejte „zázračným“ detoxikačním dietám, které zaručují posílení imunity, restart organismu a příval energie. Chceme-li mít pevné zdraví, měli bychom správná pravidla dodržovat nejen na jaře, ale po celý rok.
Tedy mít v jídelníčku dostatek, ideálně lokální, zeleniny a ovoce. Nezapomínat je přidávat ke každému dennímu jídlu. Omezit slazení čímkoli a sůl. Jíst a vařit ze základních, co nejméně zpracovaných potravin. Mít v jídelníčku ryby, vynechat uzeniny. Když je možnost přidat mladé bylinky nebo si doma naklíčit svoje.
Nezapomínat na správný pitný režim, tedy dostatek vody, omezit černý čaj, velké množství kávy a alkohol a v neposlední řadě si jít aspoň projít na čerstvý vzduch a vždy když bude svítit, tak se nechat „prohřát“ sluníčkem.
Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Je zajímavé, že většina lidí hlásících se k veganství či vegetariánství žije ve městech
Veganství a vegetariánství se stává zejména u mladých hodně populární. Na rozdíl od minulosti je k tomu vedou ale trochu jiné důvody.
-
Loga a značky na potravinách. Česká cechovní norma. Podle čeho si v obchodech zboží vybírat?
Možná máte pocit, že na obale potravin najdeme kde co, jen aby se přilákal zákazník. Výrobce se samozřejmě snaží zaujmout, ale nemůže si dovolit na výrobek napsat cokoli.
-
Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.