Potraviny pro děti mají být kvalitní a s omezeným množstvím cukru a soli. Kupujte ty neochucené
Potraviny pro děti by měly být co nejkvalitnější s omezeným množstvím cukru a soli, abychom zbytečně nezatěžovali dětský organismus, a zároveň dodali vše potřebné pro růst a vývoj. V porovnání se stejnými výrobky pro dospělé jsou ale mnohdy ty dětské bohužel méně kvalitní.
Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.
Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.
Potraviny odlišné od těch „dospěláckých“ určených skutečně pro děti legislativně existují. Mají podstatně přísnější limity na různá rezidua plísní, chemizace zemědělství, ale i omezení množství aditiv, některé se dokonce v těch výrobcích nesmí objevit vůbec.
Platí to, co říkám skoro pořád. Kupujte základní, neochucené potraviny a uvědomte si, co nám má daná potravina dát.
Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D., nutriční terapeutka a chemická technoložka
Nicméně jsou to výrobky, na kterých je napsáno, že jsou určeny pro děti od XX měsíce nebo pro děti do 3 let. Pokud tato informace na výrobku chybí, tak to, že je na obale myška nebo vláček z potraviny dětskou legislativně nedělá.
Čtěte také
Pokud malým dětem kupujeme výrobky legislativně skutečně určené jim, pořád ještě neznamená, že budou bohaté na skutečné živiny a budou s nízkým obsahem cukru, co je v současnosti poměrně velký strašák.
Je potřeba si vždy uvědomit, co chci dětem koupit, pokud ovoce - tak to určitě není potřeba aby bylo doslazované - tedy je dobré koukat aby výrobky byly označeny bez přídavku cukru. Pak je tam pouze přirozeně se vyskytující cukr.
Pokud se bavíme o slaných výrobcích (polévky, masovo-zeleninové příkrmy), tak tam je zas dobré by byly bez přídavku soli.
Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.
To, že výrobky nemají výraznou chuť, vůbec nevadí, malé děti nemají zatím fixace na výrazné chutě, ty jim vytváříme my…tedy zcela přirozená chuť zeleniny či ovoce jim opravdu přijde dostačující. Co se týká nápojů, tak platí, že na pití je voda. Není jediný důvod, proč místo ní používat šťávy a džusy.
Čtěte také
Když se přesuneme do těch legislativně „dospěláckých“ výrobků pro děti, tak už začíná být ne zrovna nejlepší. Spousta výrobků nějak zvýrazněna pro děti ve finále je mnohem horší, než ty graficky „neoznačené“ dospělácké varianty. Sýry, šunky obsahují stejně soli…mnohdy až ke 2g na 100g, což je dost i pro dospělého, natož pro děti. V uzeninách bývá dokonce i méně masa.
V rámci pochutin jako hořčice nebo kečup se pak v těch „dětských“ povětšinou jedná o velký výčet aditiv, škrobů či gum a přitom vedle máte výrobek pro dospělé prost jakéhokoliv vylepšení.
Čtěte také
Ale abychom nebyli jen negativní, naštěstí se už začínají, zejména v mléčných výrobcích a zmrzlinách objevovat výrobky zacílené na děti s nižším obsahem cukru. Je tedy dobré si všímat, zad výrobek na sobě nemá napsáno „se sníženým obsahem cukru“. Pořád je ho povětšinou ve výrobku více než dost, ale už jsou to přeci jenom první vlaštovky.
Platí to, co říkám skoro pořád. Kupujte základní, neochucené potraviny a uvědomte si, co nám má daná potravina dát. Pak nepodlehneme reklamnímu lákání, že například „šunka“ nám dodá celou škálu vitamínu a nevšimneme si, že ale toho masa tam už tolik není a dokonce je část nahrazena gumou či škrobem.
Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Je zajímavé, že většina lidí hlásících se k veganství či vegetariánství žije ve městech
Veganství a vegetariánství se stává zejména u mladých hodně populární. Na rozdíl od minulosti je k tomu vedou ale trochu jiné důvody.
-
Hlad není dobrý kuchař. Tělo je chytré a když se pak pořádně najíme, raději vše uloží na horší časy
Trápí vás nadváha, obezita nebo máte naopak problém s nízkou hmotností? Pomůže vám nová poradna nutričního terapeuta v náchodské nemocnici.
-
Je dobré „umět“ přečíst etikety na potravinách. Co by na nich správně mělo být a čeho si všímat!
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně na téma: Jak číst etikety na potravinách.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.