Jak jíst, aby tělo i mysl zůstaly dlouho v kondici? Potraviny + stravovací strategie na dlouhověkost
Téma dnešní radioporadny jsme si pracovně nazvali: Potraviny pro dlouhověkost. Dočkáme se nějakého zázraku, nebo si prostě budeme muset sáhnout do svědomí a naučit se třeba i nějaké změny? Naším hostem je Ing. Hana Střítecká z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a ředitelka spolku fér potravin.
Být stále mlád a zároveň zdraví je snem lidstva už od nepaměti. Snaží se o to každá generace, jen každá trochu jinak…každá chce mít ten svůj elixír mládí. To, co jíme, neovlivňuje jen naši energii během dne, ale také to, jak zdravě a dlouho budeme žít.
Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.
Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Ústavu Preventivního lékařství LF UK v Hradci Králové a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.
Vyvážený a kvalitní jídelníček je klíčovým prvkem zdravého životního stylu - podporuje celkovou tělesnou i duševní pohodu a může významně prodloužit délku i kvalitu života.
Čtěte také
Dlouhověkost není jen dílem náhody nebo dědičnosti. Odborníci se shodují, že až 80 % faktorů, které ovlivňují, jak budeme stárnout, máme přímo ve svých rukou. Kromě pravidelného pohybu, kvalitního spánku a duševní rovnováhy hraje zásadní roli právě strava.
Z výzkumů tzv. modrých zón - oblastí, kde se lidé běžně dožívají vysokého věku - vyplývá několik společných znaků: jídelníček bohatý na rostlinné potraviny, minimum průmyslově zpracovaných výrobků, pravidelná, ale střídmá jídla a důraz na čerstvost a jednoduchost.
Jak jíst, aby tělo i mysl zůstaly dlouhodobě v kondici?
Základem by měly být přirozené, sezónní a hlavně lokální suroviny - zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, kvalitní tuky, ryby, vejce nebo fermentované mléčné výrobky a v omezené míře maso (nikoli uzeniny!!!). Důležité je zároveň omezit přebytek soli, cukru, ultra zpracovaných potravin a jíst do polosyta - tedy nepřejídat se, a to jak objemově, tak nutričně, zejména cukry a tuky, které se nám pak v organismu ukládají.
Čtěte také
Mezi tradiční diety, považující se za zdraví prospěšné jsou středomořská, nordická, postavené zejména na rybách a mořských plodech a v případě středomořské ještě na olivovém oleji a velkém množství zeleniny. Dalším příkladem je okinawská, která kromě opět většího množství ryb, zeleniny je spojena zejména s pravidelností a zejména mírnou kalorickou restrikcí, je zde běžné „hara hachi bu" - jíst do 80% nasycení.
Všechny jsou ale spojeny s kulturou stolování, kdy jídlo je společenský akt, konzumovaný v klidu, po delší časový úsek s větším počtem chodů, jídel na výběr v kruhu rodiny nebo přátel.
Mezi moderní diety, které jsou taktéž spojovány s delším životem ve zdraví je dieta DASH (omezení soli), vegetariánská - je-li na bázi čerstvých surovin, nikoli imitací(alternativ) živočišných produktů a přerušované hladovění, je.li zachována pestrost - tedy v rámci jednoho jídla je více chodů a daná jídla obsahují potřebné množství energie i živin.
Čtěte také
Nejvíce tělu škodí přemíra soli, cukru, alkoholu, kouření, nedostatek spánku, omezení pohybové aktivity a stres bez patřičné regenerace.
Problémem je samozřejmě i jídelníček, kdy v rámci mnohdy ušetření času nebo snahy o zachování objemu či chuťového vjemu saháme po vysoce opracovaných potravinách, různých náhražkách obsahující buď prázdné kalorie, nebo „inertní" suroviny nepřinášející tělu žádné vitamíny a minerální látky.
No a pak pod tlakem reklamy či informací na sociálních sítí kupujeme suplementy, které vše tohle mají zachránit. Ale to bohužel není totéž jako cílená péče o sebe sama.
Správně nastavený jídelníček NENÍ jednorázová, časově omezená dieta, ale udržitelný celoživotní způsob stravování, který nejen podporuje vitalitu, ale i přirozeně zpomaluje proces stárnutí.
Zdravé stravování podporující dlouhověkost nemusí být složité ani drahé.
Zde je několik jednoduchých zásad, které můžeš snadno zařadit do běžného jídelníčku:
1. Zaměřte se na přirozené rostlinné potraviny - základ tvoří zelenina (zejména listová, kořenová, brukvovitá), luštěniny, celozrnné obiloviny (jáhly, oves, pohanka, žito) a místní ovoce.
2. Omezte maso, vyřaďte uzeniny - maso nemusí být denně a jako hlavní velká porce, stačí klidně v podobě přídavku do zeleniny, luštěniny, polévky. Upřednostněte ryby, vejce nebo rostlinné bílkoviny (čočka, fazole, tofu, tempeh).
3. Jezte kvalitní tuky - zařaď do jídelníčku ořechy, semínka, za studena lisované oleje (řepkový, olivový) , nebojte se másla. Hlavně ale tuky nepřepalujte, spíše je přidávejte až do hotových pokrmů.
4. Denně mějte fermentované potraviny - kysané zelí, kefír, jogurt, další prokvašenou zeleninu. Podporují střevní mikrobiom, který je klíčem ke zdraví i imunitě.
5. Dbejte na přirozenost potravin - vyhýbej se ultra zpracovaným potravinám, polotovarům, sladkostem a fast foodu. Naučme se dochucovat pokrmy bylinkami jako je česnek, zelené bylinky (pažitka, petrželka, satutrejka, tymián, oregano…) nebo připomínající „sladkost" zázvor, skořice, hřebíček nebo kurkuma.
6. Pijte dostatek vody a omezte slazené nápoje - někdy je to právě cukr v tekuté podobě, který nám škodí nejvíc. Voda by měl být základem pitného režimu, který může být doplněn kvalitním čajem, zejména zeleným či nějakým bylinkovým (ty by se ale měly střídat), v omezené míře i ředěnými fresh zeleninovými či ovocnými šťávami.
7. Velmi omezte alkohol - nadměrná konzumace zvyšuje riziko mnoha onemocnění: srdce, jater, rakoviny, a tedy zkrácení života. Přestože v některých kulturách dlouhověkých lidí (např. na Sardinii nebo Ikarii) se alkohol pije, jde o JINÝ způsob, než je zvykem u nás. Nejedná se o izolované pití alkoholu v hospodě nebo vinárně, ale je to mírnou konzumaci povětšinou v podobě vína, ale hlavně vždy S JÍDLEM a v rámci společného stolování.
V každém případě mějte na paměti, že správně nastavený jídelníček NENÍ jednorázová, časově omezená dieta, ale udržitelný celoživotní způsob stravování, který nejen podporuje vitalitu, ale i přirozeně zpomaluje proces stárnutí.
Celou radioporadnu o dlouhověkosti s Ing. Hanou Stříteckou z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a ředitelkou spolku Fér potravina si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Betaglukany a jejich pozitivní vliv nejen na imunitní systém. Nefungují ale v těle hned a napořád
Dnes si v radioporadně uděláme expedici za silnější imunitou těla. Jak naši imunitu podpořit a tělu pomoci, aby bylo odolnější? Řekneme si víc o tzv. betaglukanech.
-
Potraviny zpomalující stárnutí. Které to jsou a co všechno dokáže strava v našem životě ovlivnit
Stárneme od chvíle, kdy se narodíme, ale kde je ta hranice, kdy tělo přestane sílit a jde to tím opačným směrem? Je to do jisté míry individuální a geneticky dáno.
-
Potraviny pro děti mají být kvalitní a s omezeným množstvím cukru a soli. Kupujte ty neochucené
Potraviny pro děti by měly být co nejkvalitnější s omezeným množstvím cukru a soli, abychom zbytečně nezatěžovali dětský organismus, a zároveň dodali vše potřebné pro růst.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.