Losos s koprovým přelivem, Zajímavá kombinace barev a chutí, pozoruhodné ryby a voňavé rostliny

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos sice patří mezi tučnější ryby, ovšem o příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších a delších debat.

Ingredience
  • 450 g lososa - filety
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • citrón
  • lžíce kopru
  • 150 ml smetany ke šlehání

Bez kopru si českou kuchyni ani neumíme představit. Kdo z nás nikdy neochutnal koprovou omáčku, kulajdu, brambory s koprem nebo s koprem nakládané kyselé okurky? Pokud vám tento výčet nestačí k tomu, abyste se rozhodli pěstovat vlastní kopr, přidejte letní saláty s čerstvým koprem a dipy ke grilovanému masu a zelenině.

Navíc pěstování kopru hravě zvládne i zahradnický začátečník. Kopr je nenáročná jednoletá aromatická bylina, které se bude v závislosti na odrůdě dařit na záhonu i v truhlíku.

Pokud chcete mladé rostliny kopru na zahrádce sklízet průběžně po celou sezónu, vysévejte ho od dubna do srpna v několika etapách, ideálně do řádků vzdálených 20 až 25 cm. Kopr je poměrně skromný v potřebě živin, připravte mu lehčí propustnou půdu a zajistěte dostatek vláhy.

Postup:
Filety lososa pokapeme citronem a necháme zhruba půl hodinky při pokojové teplotě odležet. Poté osušíme, osolíme, opepříme a na rozpuštěném másle opečeme v pánvi s rozpuštěným máslem z obou stran. Dobu smažení neuvádím záměrně, vše záleží na výšce použitého filetu. Filety smažíme vždy nejprve s kůží dolů a až po osmažení otáčíme a dosmažíme.
Osmažené filety vyndáme z pánve a uchováme v teple. Do výpeku nasypeme jemně nasekaný kopr, přidáme špetku jemně strouhané citronové kůry (pouze žlutá část), přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a provaříme do požadované hustoty, kdy na závěr přidáme dle chuti trošku citronové šťávy.
Filety z lososa přelijeme koprovým přelivem a podáváme s bramborovou přílohou.

Kromě kořenů lze zpracovat celou rostlinu kopru. Zralá semena poslouží jako koření, příp. si je schovejte napřesrok na výsev. Vynaložená péče o kopr se vyplatí. 

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.