Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
Navíc je tato ryba zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
Křehké maso z lososa na špízu s pórkem a citrónem vás určitě nezklame.
Suroviny:
losos 2 porce, treska 2 porce, citron 1 kus, pórek 1 kus, olej olivový, sůl, semínka sezamová
Postup přípravy:
Lososa a tresku nakrájíme na kostky. Maso dáme do misky, osolte, zakapeme citronem a necháme chvíli v chladu rozležet.
Pórek krátce povaříme v osolené vodě, a pak ho nakrájíme na špalíčky. Dobře vypraný citron nakrájíme na osminky.
Maso osušíme a napichujeme střídavě s pórkem a osminkami citronu na špejle. Nakonec potřeme olivovým olejem a posypeme sezamem. Zvolna pečte ze všech stran. Nejlépe na grilu.
Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.
Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Losos v jogurtu. Nebojte se netradiční kombinace, která vás na talíři určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
Losos se špenátem a sušenými rajčaty. Zajímavá kombinace barev a chutí vás určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje jeho břišní část.
-
Losos s italskou čočkou. Zajímavá kombinace barev a chutí potěší oko i žaludek
Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.