Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato ryba zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Křehké maso z lososa na špízu s pórkem a citrónem vás určitě nezklame.

Suroviny:
losos 2 porce, treska 2 porce, citron 1 kus, pórek 1 kus, olej olivový, sůl, semínka sezamová

Postup přípravy:
Lososa a tresku nakrájíme na kostky. Maso dáme do misky, osolte, zakapeme citronem a necháme chvíli v chladu rozležet.
Pórek krátce povaříme v osolené vodě, a pak ho nakrájíme na špalíčky. Dobře vypraný citron nakrájíme na osminky.
Maso osušíme a napichujeme střídavě s pórkem a osminkami citronu na špejle. Nakonec potřeme olivovým olejem a posypeme sezamem. Zvolna pečte ze všech stran. Nejlépe na grilu.

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Dospělý losos obecný

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.