Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy losos
0:00
/
0:00

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato ryba zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Křehké maso z lososa na špízu s pórkem a citrónem vás určitě nezklame.

Suroviny:
losos 2 porce, treska 2 porce, citron 1 kus, pórek 1 kus, olej olivový, sůl, semínka sezamová

Postup přípravy:
Lososa a tresku nakrájíme na kostky. Maso dáme do misky, osolte, zakapeme citronem a necháme chvíli v chladu rozležet.
Pórek krátce povaříme v osolené vodě, a pak ho nakrájíme na špalíčky. Dobře vypraný citron nakrájíme na osminky.
Maso osušíme a napichujeme střídavě s pórkem a osminkami citronu na špejle. Nakonec potřeme olivovým olejem a posypeme sezamem. Zvolna pečte ze všech stran. Nejlépe na grilu.

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Dospělý losos obecný

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...