Losos se špenátem a sušenými rajčaty. Zajímavá kombinace barev a chutí vás určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje jeho břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
Křehké maso z lososa se špenátem a sušenými rajčaty vás určitě nezklame.
Tak, dobrou chuť!
Suroviny:
2 porce lososa bez kůže, olivový olej, máslo, česnek, bílá cibule, 200 ml suchého bílého vína, 150 g sušených rajčat v oleji, 300 ml smetany, 2 hrsti baby špenátu, 20 g nastrouhaného parmazánu, 1 lžička škrobu, 2 lžíce nasekané petržele, sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi. Zprudka na něm opečte osolené a opepřené kousky ryby, nejprve masitou stranou dolů, 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte stranou.
Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit máslo. Osmažte na něm česnek, až se rozvoní, asi 1 minutu, pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, zlehka osmažte a zalijte vínem. Nechte trochu odvařit, pak přidejte na tenké plátky pokrájená rajčata a smažte je 1 až 2 minuty.
Příkon snižte na nízký, vlijte smetanu a na mírném stupni povařte, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Vsypte lístky špenátu a nechte je zavadnout, pak přidejte parmazán. Krátce povařte, až se sýr rozpustí a omáčku zahustěte škrobovým nálevem (lžičku škrobu rozmíchejte se lžící vody). Vařte už jen asi minutu, promíchejte.
Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.
Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.
Související
-
Losos s italskou čočkou. Zajímavá kombinace barev a chutí potěší oko i žaludek
Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři.
-
Pečený losos s italským rizotem. Zajímavá kombinace barev a chutí
Co si připravíme? Pečeného lososa s italským rizotem. A budeme potřebovat rýži arborio, která se vyznačuje velkými zrnky, bílou barvou a velkým množstvím škrobu.
-
Medovo-hořčičný losos se salátem z červené čočky
Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři. Je pln...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.