Losos v bylinkové krustě s baby špenátem. Krásná ryba, která vás na talíři určitě nezklame

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy losos
0:00
/
0:00

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Křehké maso z lososa v bylinkové krustě s baby špenátem vás určitě nezklame.

Tak, dobrou chuť!

Suroviny:
4 filety z lososa bez kůže, 3 plátky bílého toustového chleba, 2 hrsti čerstvé petrželky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě namletý černý pepř, 2 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 140 g baby špenátu půlka středně velké červené cibule, citron

Postup:
Troubu rozpalte na 230 °C. Pečicí plech vyložte alobalem a dejte stranou. V robotu rozmixujte střídu z chlebu, petrželku a lžíci olivového oleje, přidejte sůl a pepř. Filety z lososa dejte na plech, osolte je a opepřete, potřete dijonskou hořčicí a navrch rozdělte čerstvou petrželkovou strouhanku. Přitlačte ji k lososu a dejte ho na jedenáct až třináct minut péct do trouby. Mezitím smíchejte citronovou šťávu se lžící olivového oleje a půlkou lžičky soli a pepře. Špenát smíchejte s cibulí a přelijte zálivkou. Podávejte s lososem.

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.

Losos na talíři vás nikdy nezklame (ilustrační foto)

Související