Lada Klokočníková: Mám přání, aby rozhlas přinášel radost. Aby se měli lidé každý den na co těšit

4. leden 2021

Protože rok 2021 pomalu začíná psát svou historii, tak do studia dnes přišla vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové Lada Klokočníková, se kterou se ohlédneme za rokem uplynulým a nahlédneme i do našich rozhlasových plánů.

Lada Klokočníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lada Klokočníková

Vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové. Autorka pořadů: Páteční Host Habaděje a Šarm. Rozhlas je můj splněný sen. Dodnes mě naplňuje štěstím, když při této práci mohu rozdávat lidem radost.

Jaké jsi měla svátky? Přinesl Ježíšek to, co sis přála?
Svátky byly krásné, bylo hodně radosti, bylo i hodně dárků. S některými z blízkých, které mám ráda, jsme se podobně jako my všichni nemohli vidět, tak došlo na telefony i na videotelefony. Věřím, že to ale bylo takto naposledy a že příště už zase budeme všichni společně. Ježíšek u nás byl bohatý a představ si to, dostala jsem i jeden rozhlasový, a to DAB rádio.

Museli jsme zrušit výjezdy za našimi posluchači a setkávání v rozhlasové kavárně. Už se moc těšíme, až se zase se všemi potkáme.
Lada Klokočníková, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové

DAB rádio. Takže už máš určitou zkušenost?
Ladila jsem a ladila, skutečně asi 80 stanic tam bylo, ale Hradec jsem hodně dlouho hledala, protože je v trochu jiném multiplexu než například Pardubice. Takže mě to inspirovalo k tomu, že do jedné z prvních Radioporaden, které připravujeme, pozveme právě odborníky na to, jak ladit DAB rádio, kde najdou posluchači které stanice, jak je to s laděním Českého rozhlasu Hradce Králové, aby to nešumělo, aby byl krásný zvuk.

Čtěte také

Posluchači nám tedy mohou napsat e-mailem na adresu studio.hradec@rozhlas.cz, jaké mají zkušenosti s DAB rádiem.
Přesně tak. Pokud máte DAB rádio, napište nám, jakou máte zkušenost, jak se vám ladí, jak se vám v tomto novém radiokomunikačním multiplexu rozhlas poslouchá. Budeme velice rádi a na všechny dotazy budeme odpovídat právě v naší Radioporadně.

Pojďme se ohlédnout za vysíláním v roce 2020. Určitě se spousta věcí podařilo.
V loňském roce náš hradecký rozhlas oslavil pětasedmdesátiny. Věřím, že se líbila například četba z knížky Pošetilost rozhlasové redaktorky Daniely Pražanové, která tady pracovala v roce 1968. V knize shrnuje své rozhlasové zážitky a my nabídli pětidílnou četbu. A byla i krásná autobiografická četba o Soně Červené, Stýskání zakázáno. Uvažujeme o tom, že ji budeme i nadále dávat jako naše dárky, budeme tuto četbu nadělovat v našich soutěžích. Potom byly prázdninové četby, Leoš Šimánek - Havajské ostrovy a další.

Čtěte také

Když se ohlížím za minulým rokem, tak si myslím, že potěšila i Halina Pawlowská se svým pořadem Na větvi s Halinou, Petr Voldán a jeho cestovatelský pořad, talkshow Na cestách s Petrem Voldánem. Formát tohoto pořadu se maličko změnil. Vzhledem k tomu, že už Petr nemohl zvát na živé přenosy z naší rozhlasové kavárny, tak se rozhodl cestovat za cestovateli, putuje po celé republice a nabízí nám hezké cestovatelské zážitky, ať už různých osobností, nebo pravých cestovatelů. Halina to měla o něco složitější, protože jsme nemohli vysílat z resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad, takže jsme nabízeli i reprízy. Byli také noví hosté, i když bez přítomnosti diváků a posluchačů, bylo to komplikovanější.

Halina Pawlowská

Předpokládám, že tyto úspěšné pořady zůstanou nadále v našem vysílání.
Určitě, už máme plán na tento rok. Takže Halina tam rozhodně nechybí, je tam samozřejmě i Petr Voldán, ten už teď první lednové pondělí nabídl cestování s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem.

Čtěte také

Museli jsme ovšem přerušit výjezdy za našimi posluchači příznivci. A také rozhlasovou kavárnu uzavřel covid. Naštěstí hosté do vysílání dál mohli chodit.
Ano. Kavárna nás velmi mrzí, tímto chci pozdravit všechny, kteří pravidelně nebo i nepravidelně do rozhlasové kavárny chodili, děkuji za hezké e-maily. Bohužel, kdy opět budeme vysílat z kavárny, to asi nikdo z nás zatím neví, na to odpoví až situace v naší zemi. Přejeme si to všichni a především i hosté. Protože všichni, kteří přijeli a byli v kavárně, tak řekli, že je to velmi příjemné prostředí pro rozhovor. Je to něco jiného než studio, které je sice také milé, ale bez živých posluchačů.

Čtěte také

Za všechny můžu říct, že jsme rádi, že se podařilo také vydat další ročník rozhlasových novin. I když tentokrát to bylo poměrně komplikované.
Je dobře, že jsi rozhlasové noviny připomněla nebo přesněji rozhlasový magazín. U příležitosti našich pětasedmdesátin, našich narozenin, jsme chtěli posluchačům udělat radost, ale nemohli jsme se setkávat. Neuskutečnily se ani velké plánované koncerty na Masarykově náměstí a na Velkém náměstí v Hradci Králové, ani naše Rádio na cestách s podtitulem Jak se dělá rádio nemohlo vyjíždět. Tak jsme připravili rozhlasový magazín a bylo to velmi těžké, protože fungujeme vždy dva týmy po sedmi lidech, museli jsme dát dohromady fotografie a texty. Ale nakonec se vše podařilo a rozhlasové noviny se koncem roku dostaly k posluchačům.

Čtěte také

Na titulní straně je Jiří Suchý, vítěz dalšího ročníku rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku. Doufáme, že se letos pořadí uspořádat i tradiční galavečer. Lado, jsi optimista?
Já jsem optimista stále, takže věřím, že v letošním roce konečně galavečer s vyhlášením Šarmantní osobnosti bude, i když už jsem velmi opatrná. Dvakrát jsme slibovali a nic z toho nebylo. Teď plánujeme na květen, ale opět s jedním velkým otazníkem. Uvidíme, jaká bude situace.

Musíme improvizovat.
Ale hlasování a tipování určitě bude. Minulý ročník se mohlo hlasovat prakticky celý a dostali jsme skutečně desítky tisíc reakcí. Tento rok budou dva hlasovací měsíce. Už teď mohou lidé posílat své tipy na Šarmantní osobnosti za rok 2020 a od začátku března do konce dubna budeme hlasovat. Opět vybereme desítku šarmantních na základě vašich tipů, a pro ně budou posluchači hlasovat. Bude to asi nejkratší ročník.

Čtěte také

Ve vysílání jsme také loni křtili knihy.
Křtili jsme knihy. Byla to například knížka Věry Finy, východočeské spisovatelky a také cestovatele Leoše Šimánka. Ten je už takovým naším domácím spisovatelem, protože kdykoliv vydá knížku, pokaždé přijede, ukáže mi ještě voňavou knížkou a hned chystáme křest. Plánovali jsme to i minulý rok, ale nešlo to, takže knížka ještě čeká na svůj křest, Leoš Šimánek se na to velmi těší.

Ale ty jsi také vyhlásila soutěž o knihy Leoše Šimánka a reakcí přišlo opravdu hodně.
Protože nemohl být křest, tak jsme udělali pořad. Připravili jsme pořad Život plný dobrodružství, tak se jmenuje i Leošova poslední knížka. Připomněli jsme si Silvestry a Nové roky, které Leoš prožil na mnoha místech ve světě. Je to nádherná kniha, my z ní možná také připravíme četbu pro letošní prázdninový čas. A máme tady správné odpovědi, protože soutěžní otázka zněla, kolik knih za svůj život napsal Leoš Šimánek. Je to 26 knih.

Čtěte také

A přišlo opravdu obrovské množství správných odpovědí. Takže, knihu Leoš Šimánek, Tichomoří: Barevný svět tropů, vyhrává Marie Trpkošová. Další knihu: Na kanadském severu, vyhrává Libor Janda. Počtete si, jak Leoš žil na Aljašce, má tam nádherný srub ve kterém žil s celou rodinu a jsou tam i úžasné fotografie. Třetí kniha Severskou divočinou: Stavba srubu u jezera Clark poputuje za paní J. Lelkovou do Červeného Kostelce.

A poslední, to je ona nová kniha, kterou ještě téměř nikdo nemá, Život plný dobrodružství, světem křížem krážem. Tu Leoš Šimánek věnuje Miluši Hoffmanové.

Knihy cestovatele a dobrodruha Leoše Šimánka

Dodatečný vánoční dárek, věřím, že posluchači budou mít radost. O Leoši Šimánkovi uslyší posluchači také v Habaději, protože Habaděj dozná letos drobných změn.
Kdybych se měla zmínit o změnách, příliš mnoho jich nebude. Program se nám zakotvil a chceme ho hodně stabilizovat, aby tam posluchači našli to, co mají rádi. Takže jedinou změnou v Habaději, kterou jsme udělali, je to, že místo rubriky Bavte se, která byla před polednem, jsme zařadili naši roztomilou dětskou anketu. A v 10 hodin a 50 minut, zase na přání posluchačů, budeme vybírat některé hezké věci z pořadů uplynulého týdne. Takže teď to bude například jak Leoš Šimánek trávil život a Silvestra mezi indiány.

Pavla Kindernayová a Lada Klokočníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ranní, odpolední i večerní vysílání zůstává tedy beze změn?
Zatím na přání posluchačů beze změn.

Předsevzetí, dáváš si nějaká do nového roku?
Ne, já jsem Blíženec, takže já si předsevzetí nedávám. Ale mám přání, aby se dařilo.

Chci poděkovat za všechny posluchače. To je smysl naší práce, radost a těšení se na každý nový den zase pro nás, rozhlasáky.
Lada Klokočníková, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové

A máš nějaké speciální přání pro rozhlas a pro posluchače?
Mám přání, aby posluchačům rozhlas přinášel radost. Aby se měli každý den na co těšit. Psali nám, že se těšili na naše vánoční a silvestrovské vysílání, že se jim líbilo. A to je důvod, proč my tuhle práci děláme. Nedávno jsme v televizi viděla Vzkaz Jiřího Suchého, asi patnáctiminutový dokument a pan Suchý tam říkal, že národ trochu hrubne a že i čeština dostává zabrat, především v médiích. Takže bych si přála, aby čeština byla krásná, aby posluchačům dělala radost, abychom nehrubli a aby docházelo na to, o čem mluvil zase Marek Eben, aby tady bylo slušné chování mezi námi všemi. Chci poděkovat za všechny posluchače, kteří píší, kteří poslouchají, kteří nás ladí. Protože to je smysl naší práce. To je zase radost a těšení se na každý nový den pro nás rozhlasáky.

Lada Klokočníková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkuje a přeje Lada Klokočníková, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové. Myslím, že teď můžeme považovat rok 2021 i rozhlasově za definitivně zahájený.
Ať ho mají posluchači hezký. Mějte se pěkně.

Spustit audio

Související