Hejtman Červíček: Ekonomický vývoj není příznivý, ale nebrečíme. Uděláme všechno, abychom to zvládli

1. leden 2021

V kraji je takovou hlavou a nejvyšším představitelem hejtman. Jsme moc rádi, že si se začátkem nového roku našel čas na návštěvu rozhlasového stdia právě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v. (*3. 4. 1972 Náchod)

Vystudoval obor bezpečnostně právní a sociální pedagogiku na Policejní akademii a obor sociální pedagogika také na Univerzitě Hradec Králové. V letech 2012 až 2014 policejní prezident Policie České republiky. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 - Náchod a zastupitelem obce Vysokov. Od roku 2020 hejtman Královéhradeckého kraje.

Jaký byl pro vás uplynulý rok 2020, ať už po stránce pracovní nebo i osobní?
Myslím si, že nejen pro mě, ale pro všechny to byl rok velmi náročný v mnoha okolnostech a byl takový nepředvídatelný, přinesl nám mnoho nepříjemností. Byli jsme velmi často postaveni před věci, o kterých jsme měli do té doby ani tušení.

Čtěte také

Na druhou stranu to byl rok, který určitě zanechal některé pozitivní věci. A byl to také rok plný výzev, nových zkušeností, dovedností. A přivedl mne k přesvědčení, že když opravdu chcete, tak věci, které považujete za důležité, vám nezbývá nic jiného, než je spolu se svým okolím skutečně zvládnout. Pevně věřím, že tohle se nám vyplatí i v dalším období nového roku.

Vy jste se stal hejtmanem, takže po profesní stránce to byla docela velká změna, ne?
Byl to volební rok a já jsem samozřejmě moc rád za obrovskou důvěru, kterou jsem společně s kolegy obdržel. Pro mě to je především opět výzva pokračovat po čtyřech letech ve vedení Královéhradeckého kraje v tom dalším období a pokusit se společně s ostatními dokončit věci, které považuji za důležité pro rozvoj regionu. A to je asi taková hlavní zpráva, kterou v sobě mám, když si řeknu, že jsem hejtmanem. Že nás čeká další období plné práce.

Vláda kraje musí být odpovědná a mít jasno o prioritách. Aby to nebylo jen o slibech, ale o reálných cílech, které splníme.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Kdybychom byli víc konkrétní v tomto směru, jaké priority máte na stole?
Budeme všichni dělat vše pro to všechno, abychom zajistili nadále rozvoj regionu. Ono to pěkně zní, ale je to mnoho práce, která souvisí především s investicemi. Zajistíme dostatek finančních prostředků nejen pro velké stavby například ve zdravotnictví a v sociální oblasti, ale chceme pokračovat i v trendu rekonstrukcí krajských silnic a mnoho dalšího.

Martin Červíček

V neposlední řadě bychom chtěli nadále pomáhat obcím, městům a spolkům v rámci dotačních programů. Myslím, že by se neměl zastavit běžný život, že by naši hasiči, myslivci, sportovci a další měli cítit podporu ze strany Královéhradeckého kraje, abychom se, pokud možno, vraceli k normálnímu životu. A to všechno souvisí s dobrým hospodařením. Což bude velmi náročné s ohledem na vývoj ekonomiky a na prognózy, které tady jsou. Na druhou stranu jsme vláda kraje, která by měla být odpovědná a měla by mít jasno v prioritách. Měli bychom udělat všechno pro to, aby to nebylo jen o slibech, ale o reálných cílech, které splníme.

Čtěte také

Ekonomika bude hrát hodně důležitou roli. Jak se pandemie promítne do rozpočtu Královéhradeckého kraje?
Už i minulý rok byl pro nás velmi nepříjemný z hlediska ekonomického vývoje. Nedostali jsme do rozpočtu tolik peněz, které jsme očekávali. Ale nemůžeme brečet, musíme hledat řešení. Není to jen o rozpočtu kraje, můžeme hledat jiné zdroje, které se nabízí, například z evropských fondů nebo ze státních prostředků. Nebo když bude úplně nejhůř, tak na všechny ty věci, jako je dostavba jičínské nemocnice, operační sály ve Dvoře Králové nad Labem, druhá etapa náchodské nemocnice, dostavba nebo rekonstrukce nového objektu rychnovské nemocnice nebo velké investice do sociální oblasti, kdy chceme v Domově U Biřičky postavit nové pavilony, tak toto všechno, pokud nebudou zbývat peníze z běžných prostředků, které máme k dispozici, tak je tady na řadě i možnost úvěrování. Náš kraj není zadlužený, tedy pokud si peníze půjčíme a neprojíme, ale naopak smysluplně utratíme, tak si myslím, že to je také cesta. Já samozřejmě nejsem úplně nadšený z vývoje, který lze očekávat z hlediska ekonomiky, ovšem myslím si, že nikdy nebude tak zle, abychom to nezvládli.

Nikdy nebudou stačit slova poděkování za to, jak se lidé v první bojové linii popasovali s vývojem epidemie covid.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Vy jste bývalý policista, co byste vzkázal lidem, kteří stále bojují s koronavirem v první linii?
Nikdy nebudou stačit slova poděkování a díků za to, jakým způsobem se popasovali v minulém roce s vývojem epidemie covid. A dokonce si myslím, že systémově je Česká republika připravena na zvládnutí takových mimořádných událostí.

Čtěte také

Občas děláme věci, které nejsou strategicky dostatečně naplánovány, ale to je vždy chyba kompetentních orgánů, od vlády počínaje možná přes kraje a tak dále. Ale úplně vždy to zachrání lidé. Ve zdravotnictví sestřičky, lékaři, ostatní personál, v sociální oblasti lidé, kteří pečují o klienty v domovech pro seniory. A se týče zajištění, tak integrovaný záchranný systém, policisté, hasiči, vojáci. A ukázalo se to minulý rok a my si můžeme stokrát říkat, že jsme něco pokazili, ale velký dík za ty lidi, kteří nakonec v tom systému fungují a udělali první a poslední pro to, že jsme ten rok přežili relativně bez velkých problémů.

Co byste na závěr popřál občanům Královéhradeckého kraje?
Já bych všem popřál hlavně úspěšný, šťastný nový rok plný zdraví a optimismu. Abychom se sešli na jeho konci a byli schopni si říct, že to bylo o mnoho, mnoho lepší.

Jakub Schmidt a Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc děkuji za velice důležitá slova, která na začátku roku zazněla z úst hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. Přeji vám hodně sil, zdraví i štěstí ať to vše zvládneme.
Děkuji.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související