Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je na paprice se žampióny, ochutnáte velkou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A kotlety připravené na paprice se žampióny jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 vepřové kotlety, 2 lžíce řepkového oleje, 2 cibule, 250 ml hovězího vývaru, 200 g slaniny, 300 g žampiónů, mletá sladká paprika, hladká mouka, hladkolistá petržel, sůl
Postup:
Kotlety zlehka nařízneme po krajích, potřeme olejem a zprudka je v hrnci opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak maso osolíme a vyjmeme.
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky, vsypeme do prázdného hrnce a orestujeme doměkka. Žampiony očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Přidáme do hrnce, osolíme a dusíme až houby mírně změknou.
Pak přisypeme mletou papriku, promícháme a vrátíme maso do hrnce.
Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a vaříme na středním stupni zhruba 30-40 minut doměkka.
Ve smetaně rozmícháme mouku, vylijeme ji k masu, promícháme a povaříme.
Podáváme s dušenou rýží, posypané nadrobno nasekanou petrželkou.
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
Související
-
Vepřová kotleta patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji zapečenou v alobalu
Historie výroby alobalu sahá do počátku 20. století. Český název této fólie vznikl spojením začátku slova pro chemické označení hliníku - aluminium - a slova obal.
-
Zapečené vepřové kotlety v zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky.
-
Středomořská vůně na vašem stole. Vepřové kotlety po francouzsku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A tento recept vám navíc nedá ani moc práce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.