Kapr nemusí být na talíři jen o Vánocích. Udělejte si tuto chutnou rybu třeba teď na kari a zelenině

Odborníci stále žehrají na to, že jíme málo ryb - hlavně těch sladkovodních. Třeba vás zláká recept na přípravu kapra na kari a zelenině. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • očištěný a naporcovaný kapr
  • 2 mrkve
  • 1/2 malého celeru
  • 1 malý pórek,
  • 1 velká cibule
  • 1 brambor
  • česnek
  • kari koření
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla

Specialisté na výživu nám stále připomínají, že bychom měli do svého jídelníčku zařazovat více rybího masa, že kapr na vánočním stole je opravdu hodně málo.

Pokud si chcete vychutnat opravdu zaručeně čerstvou rybu, pak neváhejte navštívit přímo některé rybářství nebo specializované pstruhařství. Chcete-li mít jistotu, že získáte rybu zaručeně čerstvou a zdravou, pak si ji vyberte přímo u chovatele.

O příznivém vlivu ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Tak dobrou chuť!

Postup:
Mrkev, celer a pórek očistíme, cibuli a brambor oloupeme. Mrkev s celerem nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a brambor na kostičky.
Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kari koření, špetku soli, pepře, kmín a směs dobře promícháme. Porce kapra osolíme a z obou stran potřeme připravenou kašičkou.
Na dno pekáčku nalijeme olej nebo sádlo. Veškerou zeleninu v míse promícháme, lehce osolíme a vsypeme do pekáčku.
Zeleninu poklademe porcemi kapra, vše podlijeme trochou vody a pekáček vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme pod pokličkou 30 minut. Poté kapra odklopíme a 10-15 minut dopékáme.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka