Losos v koprové omáčce. Dejte šanci netradiční kombinaci, kopr odpradávna patří do české kuchyně

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Losos to je pochoutka (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

Suroviny:
700 g lososa(filet), citrón, 100 ml bílého vína, 100 ml rybího vývaru, sůl
Omáčka:
80 g másla, 80 g hladké mouky, 200 ml vody, 100 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 2 polévkové lžíce kopru
Postup:
Filet lososa nakrájíme na dvoucentimetrové proužkx, které zarolujeme a propíchneme špejlí. Osolíme je a pokapeme citrónem.
Rolky dáme do vymazaného pekáče, podlijeme vínem a vývarem, zakryjeme a upečeme ve vyhřáté troubě při 170ti stupních - asi patnáct minut.
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou za stílého míchámní zalijeme voudou a mlékem. Dobře provaříme , přidáme kopr a smetanu a ještě alespoň deset minut povaříme. Nakonec dosolíme podle chuti.
Příloha: brambory.

O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Křehké maso z lososa v bylinkové krustě s baby špenátem vás určitě nezklame.

Losos se dá jíst i syrový
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.