Jan Rudzinskyj a dýchací meditační techniky: Jeden hluboký dech udělá velkou změnu v biochemii těla

12. duben 2022

Radioporadnu spolu hezky zhluboka a vědomě prodýcháme. Protože je prokázáno, že když člověk dobře dýchá, tak je zdravější, veselejší a má také více energie. Jak na to, jak se naučit dobře dýchat? To se nám pokusí vysvětlit pilot, cestovatel a pro tuto chvíli především mentor Jan Rudzinskyj.

Jak se teď správně nadechnout, aby nám vše šlo jako po másle?
Nadechnout se v klidu, vědomě a hluboce. Pojďte do toho se mnou. Normálně se nadechněte nosem a následně vydechněte. A vsadím se, že i po jednom hlubokém nádechu se všichni cítíme o trošku líp.

Rozdýchat můžeme úplně všechno. Jen to někdy trvá déle, pokud to neděláme vědomě a nejsme u toho dost pocitově přítomni v našem těle.
Jan Rudzinskyj, meditační techniky

I jeden dech udělá velkou změnu v biochemii našeho těla. Takže nemusíme dělat nějaká extrémně složitá dechová cvičení, byť je také dělám a účinně, ale prostě jen si tak občas vzpomenout a pořádně se nadechnout zhluboka.

Čtěte také

Protože jak sedíme shrbeni u počítačů, tak to vůbec nejsou pozice, který by podporovaly správné dýchání. Tedy narovnat se a zhluboka se nadechnout, nikoliv pusou, ale nosem. Dýchání nosem má mnoho benefitů, mimo jiné proudění v nose vytváří molekuly oxidu dusného, rajského plynu, který jednak dezinfikuje naše dýchací cesty a taká nám dělá dobrou náladu.

Jako pilot nemůžeš být hysterický, ale jistě jsi zažil mnoho situací, kdy ti nebylo dobře. Mám pocit, že v krizových chvílích se naše tělo automaticky přepne a začneme dýchat povrchově.

Čtěte také

Když se dostaneme do nějaké krizový situace, tak vládu nad námi může přebrat tzv. plazí mozek, což je taková centrální část mozku, která se s námi vyvíjí od úplného prvopočátku. A tento plazí mozek má za úkol jen čisté přežití. A tam máte jen dvě funkce, fight or light, nebo-li bojuj nebo uteč.

Takže autopilot ve špatném režimu?
Přesně tak. Ale my máme potom ještě emoční mozek a potom máme i tzv. rozumný mozek nebo vědomý mozek. A potřebujeme se naučit propojovat všechny tyto tři části. K tomu nám pomáhá vědomé dýchání.

To, že zpomalujeme dýchání, není jen o samotném dýchání, ale vzpomenu si, že nejsem otrokem vleku událostí, ale můžu být stále v kontaktu s životními událostmi, pracovními nebo vztahovými. Nemusím být v jejich vleku.

Čtěte také

Žijeme ale v době, kdy nás společnost tlačí do výkonu. Covid ani válka nám na klidu určitě nepřidají. A náš dech to hodně ovlivňuje, takže je možné, že si zautomatizujeme i špatné dýchání?
Rozhodně ano, ale je z toho relativně jednoduchá cesta ven. Právě jednoduchá tím, že se jen zastavuji a vytvářím si ten prostor. Já to vysvětluji lidem tak, že tady jsem já a kolem je nějaký prostor, jako nějaká událost nebo další osoba. A je potřeba si udržovat prostor, abych si uměl vědomě vybrat, jestli vejdu kontaktu, jestli vůbec zareaguji a jak zareaguji.

Tohle všechno je naše nejvyšší svoboda. My si můžeme vybrat, jestli vstoupíme do těch událostí, jestli budeme reagovat a jak. Nemůžeme moc ovlivňovat to, co se ve světě stane, na to jsou naše individuality malé, ale můžeme si vybrat, a tu svobodu máme. A právě k tomu vedou dechová a meditační cvičení.

Čtěte také

Kolikrát denně je ideální se nadechnout? Platí, čím méně, tím lépe? Protože když to bude hluboké dýchání, tak těch dechů je méně, ne?
Dechová cvičení se dají rozdělit na tři základní kategorie. A to jako zklidňující dech, harmonizují dech, které nedělají nic až tak velkého, a potom tzv. tlakové dechy, které jsou aktivující.

Například harmonizující dech vás naučím úplně jednoduchý. Můžeme mu říkat třeba voda, protože voda harmonizuje. Můžete ho použít kdykoliv ráno, odpoledne nebo večer.

Takže nádech i výdech na čtyři doby. Připravte se a jedeme: nádech jedna, dva, tři, čtyři a výdech čtyři, tři, dva, jedna. Z několikrát to v klidu opakovat, nádech 1234 a výdech 4321.

Pavla Kindernayová a Jan Rudzinskyj ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mluvíme o dýchání pomáhajícím, ulevujícím a uzdravujícím. Dá se rozdýchat úplně všechno?
Dá a vlastně se to děje. Jen to někdy trvá déle, pokud to neděláme vědomě a nejsme u toho dost pocitově přítomni v našem těle. Ale všechno nakonec překonáme, dříve či později. Takže rozdýchat se dá vše a vědomým dýcháním se to dá urychlit. Ale neříkám, že to jde v každém případě vždy za pět minut. To ne.

Celou dýchací a meditační radioporadnu s Janem Rudzinským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související