Jóga jako napínavá cesta za poznáním sama sebe. Být sám sobě zrcadlem a hledět pod povrch života

6. říjen 2020

Tereza Kertesz je žena, matka, kamarádka, lékařka, zakladatelka a majitelka studia Yogadream v Hradci Králové. S jógou se seznámila před více než deseti lety v Německu a naprosto jí propadla. 

Tereza Kertész ze studia YOGA DREAM HK hovoří v naší radioporadně o účincích jógy na tělo i psychiku.

Blanka Malá a Tereza Kertész ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V jejím zaměstnání s pacienty s nádorovým onemocněním jí postupně začal chybět celistvý náhled na otázky fyzického i psychického zdraví, proto se rozhodla prohloubit své znalosti nejprve na poli psychoonkologie a poté ájurvédské medicíny na universitě Essen, která pro ni vytvořila jakýsi logický spojovací můstek mezi moderní medicínou a jógou.

Čtěte také

„Jóga pro mě znamená napínavou cestu za poznáním sama sebe. Jedině když vím, kdo jsem, jaké je mé vnitřní jádro, co by mohl být můj vnitřní zdroj energie, teprve potom mohu s radostí kráčet životem, plně a s pokorou přijímat dary které mi život přináší, se zvědavostí a otevřeností potkávat lidi kolem sebe. A přesně tuto možnost mi nabízí jóga; být sama sobě zrcadlem, zahledět se pod povrch událostí v mém životě a stále více vplouvat do života v jeho nekonečné plnosti a celistvosti."

Pokud vás často bolí hlava, určitě hledáte jakoukoliv cestu, jak se problému zbavit. Praxe ukazuje, že na běžné potíže, a dokonce i na migrény pomáhá jóga.

Můžou děti cvičit jógu?

Kromě migrény mohou mít bolesti hlavy mnoho dalších příčin i řešení. Někdy se stačí pořádně napít, jindy si pořídit silnější brýle, v horších případech se neobejdete bez pilulky proti bolesti. Při opakovaných a déletrvajících potížích je dobré navštívit odborníka.

Zázračná jóga? Chce to pravidelnost

Vynikající možností je jóga. Rozhodně to však nefunguje tak, že si jednou zacvičíte a budete fit.

Čtěte také

„Jakýkoliv efekt jógy se dostaví, pokud praktikujete pravidelně a dlouhodobě. Jóga se pak může stát součástí celostního přístupu k problému, v tomto případě k bolestem hlavy.

Pro netrpělivce tato cesta není. A proč zrovna jóga? Kombinuje totiž fyzické a dechové cvičení s relaxací, a tak pozitivně ovlivní tělo i mysl. Okysličí tkáně, protáhne a uvolní svaly a páteř, rozežene stres. Jóga především pomáhá propuknutí bolesti předcházet, dokáže ale zapůsobit také v situaci, kdy cítíte, že se migréna už blíží.

Studio Yogadream
to je energií nabité studio v postupně vzkvétajících prostorách Pilnáčkovy továrny v Hradci Králové. Se svou širokou nabídkou kurzů nabízí každému možnost nechat se vtáhnout do napínavého světa jógy a ajurvédy v nově a s láskou zařízených prostorách studia YOGADREAM.

Všude kolem nás je slyšet, že i na bolesti zad pomůže jóga. Musíte ale vědět, jak ji správně cvičit, abyste si naopak ještě neublížili.

Jak jóga pomáhá mírnit bolesti zad?

Díky cvičení protahujete a posilujete svaly, které poskytují podporu pro záda a páteř. Například paraspinální svaly, které vám pomáhají ohýbat páteř, svaly multifidus, které stabilizují obratle, a také příčné břišní svaly, které pomáhají páteř stabilizovat.

Čtěte také

Cvičení jógy je však bohužel také důvodem mnoha zranění zad. Ještě než s jógou začnete, je tedy třeba vědět, jak ji cvičit tak, aby se dostavil kýžený efekt, a ne abychom skončili s namoženými zády, nebo s ještě větší bolestí.

Pokud s jógou nemáte žádnou zkušenost, vyberte si nejdříve jógu pro začátečníky, kde se naučíte pomalu protahovat svaly a prodlužovat pozice. Teprve poté, co zvládáte cviky na základní úrovni, můžete jógové pozice provádět v plném rozsahu.

Celou radioporadnu s Terezou Kertesz si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související