Na střeše uprostřed Hradce si můžete zacvičit jógu. Čeká vás vítr ve vlasech i parádní výhled

12. červenec 2019

V Hradci Králové si v létě můžete zacvičit jógu. Třeba i na střeše uprostřed města. Tak trochu kuriózní prostor láká zvědavce i dlouholeté příznivce jógy. Na jednu z letních lekcí s mikrofonem zašla i redaktorka Eva Boudová.

Jóga může být vaším průvodcem záludnostmi světa. Přivede vás ke zdraví, štěstí i svobodě

Jóga může být vaším průvodcem záludnostmi světa

Tereza Kertész ze Studia YogaDream Hradec Králové v naší radioporadně z kavárny: jóga, to je cvičení i pro seniory. Systém cviků, který vás udrží v kondici a prodlouží váš aktivní život. 

Lekce jógy pod širým nebem na střeše Městské knihovny v Hradci Králové se staly oblíbenou letní zábavou mnoha občanů města.

„Vítáni jsou všichni. Ti, kteří cvičí systematicky už několik let i ti, pro které je jóga jenom chvilkovou zábavou", říká sympatická lektorka Lenka Holasová.

Letní lekce se zaměřují na lehčí rehabilitaci těla

Pokud máte zájem, můžete přijít v pondělí. Jóga začíná v 17:00 hodin. A pokud si zapomenete podložku na cvičení, nevadí!

„Máme jich dost a tak si na jógu můžete odskočit třeba při cestě na rande, nebo když naopak jdete z nějaké schůzky," usmívá se lektorka Lenka.

Jóga na střeše královéhradecké městské knihovny potrvá celé prázdniny, až do konce srpna.

Jóga s Veronikou, to je pohyb, dech a bytí. A při cvičení zažijete „příjemnou bolest“

Jóga

Když se rozhodnu cvičit jógu, je nutné přistoupit i celkově na jiný životní styl, nebo si můžu vybrat jen něco, co mi vyhovuje? Liší se cvičení pro začátečníky a pokročilé? Pomůže mi jóga zhubnout? Ing. Veronika Tomko v naší radioporadně.

Jóga (v původním konkrétním významu znamená jho, nejbližší český překlad zní - spojení) znamená obnovení spojení individuálního Já s universálním Bytím.

Sanskrtský výraz jóga má mnoho různých významů, z nichž nejužívanější jsou: připoutat, spojit, sjednotit nebo ovládnout.

Nejstarší zmínky o józe pocházejí z indických bráhman (900 až 500 př. n. l.) jako o asketických praktikách světců. V upanišadách se mluví o způsobech meditace a uctívání, které pochází z let kolem 900 př. n. l.

Podle filosofie jógy je pravou podstatou života věčné bytí, vědomí a blaho. S touto podstatou se jogín na konci své cesty trvale ztotožní, což se nazývá osvícení nebo osvobození.

Lidé se liší svými city, myšlenkami, cíli a zálibami. Proto také existují různé jógové cesty, které vyhovují odlišným sklonům a vlohám různých lidí. Tyto cesty ovšem nejsou od sebe zcela odděleny; jsou spolu naopak navzájem provázány.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.