Nevykašlete se na kašel. Je to základní obranný reflex, který pomáhá udržet průchozí dýchací cesty

3. únor 2022

Proč kašleme, jaké jsou formy kašle? Co provází suchý kašel a co vlhký? Mohou být navzájem kombinovány léky na kašel suchý a na kašel vlhký? Jak dlouho je vhodné si sami léčit kašel? Jaké jsou varovné příznaky, kdy už jít určitě k lékaři? Je nějaký rozdíl mezi léčbou kašle u dospělých a u dětí? 

Lékárnice PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: samoléčba kašle a nadužívání antibiotik.

V zimním období kašle snad úplně každý. Nevíme ale, jestli je příčinou pouze počasí, nebo to může být už vliv chřipky či covidu. Pojďme představit různé formy kašle.
Kašel je náš základní obranný reflex, který pomáhá udržet průchozí dýchací cesty. A samozřejmě může být i příznakem mnoha více či méně závažných onemocnění. 

Zvýšená opatrnost při kašli je na místě u dětí, těhotných žen, starších lidí a pacientů, kteří trpí chronickým onemocněním.
PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D., lékárnice

Kašel v současném období provází velmi často různá infekční onemocnění a to jak horních, tak i dolních dýchacích cest.

Čtěte také

Jako příznak se může kašel vyskytovat i v souvislosti s alergií, s astmatem, s chronickou obstrukční plicní nemocí, s cystickou fibrózou, ale může být příznakem i plicní embolie. Kašel může být příznakem i některých onemocnění srdce, která jsou spojena s otokem plic.

A samozřejmě k němu mu dochází také v rámci inhalace škodlivin, například při kouření.

Kdy už tedy jít s kašlem k lékaři?
Je naprosto běžné, že i při infekci dýchacích cest kašel trvá třeba 3 až 4 týdny. Může přetrvávat i po odeznění dalších příznaků primárního onemocnění, jako tzv. post infekční kašel. Tedy opravdu při kašli je zapotřebí trpělivost, nevyléčíme ho během pár dní.

Důležité je vědět, proč kašleme

Dávejme si pozor na tzv. rizikové příznaky, které mohou kašel doprovázet. Protože při jejich objevení bychom měli vyhledat lékaře. Takovým rizikovým příznakem je třeba vykašlávání krve či hnisu, může to být i bolest na hrudi, dušnost.

Čtěte také

Problémem může být, je-li kašel vázán na příjem potravy, na fyzickou námahu, jestliže kašleme spíše v poloze vleže. Vždy by měl být vyšetřen kašel u člověka, který kouří nebo je exponován nějakými škodlivinami například při výkonu povolání.

Zvýšená opatrnost při kašli je vždy na místě u těhotných a kojících žen, u starších lidí a u pacientů, kteří trpí chronickým onemocněním plic, srdce, cév, cukrovkou nebo poruchami imunity.

A zvýšená opatrnost je samozřejmě zapotřebí u dětí, kde bychom rozhodně nikdy neměli sami léčit kašel u dětí do šesti měsíců věku. Lépe se vždy před zahájením léčby poradit s lékařem i u dětí zhruba do dvou let.

Pokud nemáme v plánu navštívit lékaře, ale chceme si pomoci sami, jaké prostředky nám mohou pomoci?
Určitě můžeme v případě kašle sáhnout i po různých přírodních prostředcích. Můžeme je použít buď ve formě tzv. babských rad pro domácí použití, ale velká řada bylin a dalších přírodních prostředků je běžnou součástí různých doplňků stravy nebo dokonce i léčivých přípravků dostupných v lékárně.

Čtěte také

Tyto bylinné přípravky obsahují řadu prospěšných látek, vitaminů, enzymů, aminokyselin a dalších. Ty se pak všechny podílí na jejich komplexním efektu, který mnohdy může být antivirový, antibakteriální, imunomodulační i protizánětlivý

Stačí se poradit s lékařem nebo s i s lékárníkem či farmaceutickým asistentem v lékárně. Pozor je potřeba dát u těchto přírodních prostředků na to, že nejsou vždy vhodné pro každého. Například ne všechny bylinné přípravky jsou bezpečné pro těhotné ženy.

Ty by se rozhodně měly vyhnout při respiračních infekcích bylinám, jako echinacea, šalvěj, břečťan nebo lékořice. S opatrností mohou po omezenou dobu používat například lípu. Další byliny, které se při kašli běžně používají, by pro ně měly být bezpečné.

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s PharmDr. Terezou Hendrychovou, Ph.D. o léčbě kašle si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související