Trápí vás kašel? Vyzkoušejte majoránkový čaj s medem

čaj
čaj

Štěpánka Drašnarová a rady ze světa koření. Jak na domácí polévkové koření a ten nejlepší „svařák“? Rozdíly mezi bílým a černým pepřem.

Majoránkový čaj s medem je na kašel
Suroviny: 1 lžička sušené majoránky, 1 lžíce medu, pár kapek citronové šťávy, ¼ litru vody
Majoránku zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Odstavte a nechte louhovat přibližně 15 minut, poté přeceďte. Oslaďte medem, přidejte trošku šťávy z citronu. Pijte několikrát denně po doušcích.

Chcete se zahřát? Udělejte si Medvědí polévku
Suroviny: 2-3 brambory pokrájené na kostičky, 50 g medvědího česneku, 0,4 l silného zeleninového vývaru, černý pepř mletý, špetka muškátového oříšku, 200 ml šlehačky na vaření, sůl
Brambory povařte ve vývaru a případně osolte. Když jsou téměř měkké, přidejte šlehačku, muškátový oříšek, pepř a ještě chvíli povařte. Přidejte posekaný česnek a do hladka rozmixujte. Podávejte s opečenou bagetkou, krutóny apod.

Svařené víno a punč (ilustrační foto)

A něco nejen na zahřátí ale i na povzbuzení: pikantní svařené víno 

Suroviny: 0,7 l dobrého červeného vína, 2 kusy skořicové kůry, 7 hřebíčků, 5 kuliček černého a 3 zeleného pepře, 1 hvězdička badyánu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 3 lžíce rozinek, 1/2 pokrájeného citronu nebo pomeranče, 3 lžíce medu

Jak pepř působí na náš organismus a jaký je rozdíl mezi bílým, zeleným a černým pepřem?
Na co je dobré řecké seno neboli pískavice a jak správně skladovat koření?

To vše si můžete pustit v našem audioarchívu v záznamu radioporadny Ze světa koření Štěpánky Drašnarové.

Spustit audio

Související