Trápí vás kašel? Vyzkoušejte majoránkový čaj s medem
Štěpánka Drašnarová a rady ze světa koření. Jak na domácí polévkové koření a ten nejlepší „svařák“? Rozdíly mezi bílým a černým pepřem.
Majoránkový čaj s medem je na kašel
Suroviny: 1 lžička sušené majoránky, 1 lžíce medu, pár kapek citronové šťávy, ¼ litru vody
Majoránku zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Odstavte a nechte louhovat přibližně 15 minut, poté přeceďte. Oslaďte medem, přidejte trošku šťávy z citronu. Pijte několikrát denně po doušcích.
Chcete se zahřát? Udělejte si Medvědí polévku
Suroviny: 2-3 brambory pokrájené na kostičky, 50 g medvědího česneku, 0,4 l silného zeleninového vývaru, černý pepř mletý, špetka muškátového oříšku, 200 ml šlehačky na vaření, sůl
Brambory povařte ve vývaru a případně osolte. Když jsou téměř měkké, přidejte šlehačku, muškátový oříšek, pepř a ještě chvíli povařte. Přidejte posekaný česnek a do hladka rozmixujte. Podávejte s opečenou bagetkou, krutóny apod.

A něco nejen na zahřátí ale i na povzbuzení: pikantní svařené víno
Suroviny: 0,7 l dobrého červeného vína, 2 kusy skořicové kůry, 7 hřebíčků, 5 kuliček černého a 3 zeleného pepře, 1 hvězdička badyánu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 3 lžíce rozinek, 1/2 pokrájeného citronu nebo pomeranče, 3 lžíce medu
Jak pepř působí na náš organismus a jaký je rozdíl mezi bílým, zeleným a černým pepřem?
Na co je dobré řecké seno neboli pískavice a jak správně skladovat koření?
To vše si můžete pustit v našem audioarchívu v záznamu radioporadny Ze světa koření Štěpánky Drašnarové.
Související
-
Kdo dělá nejlepší čaj na světě? Kateřina Vymazalová zvítězila v soutěži Tea Masters Cup
Není čaj jako čaj. Vypadá to, že ten nejlepší na světě umí v Poličce. Odtud totiž pochází vítězka jednoho velkého mezinárodního čajového klání.
-
Jak skladovat čaj, aby nám stále chutnal
Kvalitu čaje snižuje několik aspektů. Především kyslík. Tedy nenechávejte čaj na vzduchu. Nejlepší je dát čaj do matné skleněné nádoby. Pak čaj vydrží dlouho. Také ...
-
Zkuste čaj připravený za studena. Překvapí vás svou chutí
Zkuste čaj připravený za studena. Osvěží vás. Udělejte si domácí máslo. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka