Alkoholické nápoje nemíchejte a zapíjejte nejlépe minerálkou. Doporučení barmana Patrika Lamky
Radioporadna bude dnes rumová a koktejlová, protože Silvestr se nám blíží. Asi tušíte, že není rum jako rum, jak se liší v jednotlivých státech, ale existuje i nějaký nealkoholický? Také o koktejlech bez alkoholu budeme mluvit s barmanem Patrikem Lamkou z Hradce Králové.
Rum zná asi každý, i řádové sestry ho nalévají do cukroví i do guláše. Jaký je rozdíl mezi naším tuzemákem a rumy, které se dováží ze zahraničí?
Největší rozdíl je v tom, že rum, aby se mohl podle evropské legislativy jmenovat rum, tak musí být vyroben z cukrové třtiny nebo melasy, pak proběhne destilace a musí obsahovat alespoň 37,5 procent alkoholu a nesmí to být doslazeno. A tuzemský rum je vlastně pálenka dochucená tzv. kulérem, to znamená nějaké barvivo jako třeba karamel, koření a ovoce.
Rum musí být vyroben z cukrové třtiny nebo melasy a musí obsahovat alespoň 37,5 procent alkoholu a nesmí to být doslazeno.
Patrik Lamka, specialista na alkoholické i nealkoholické nápoje
Historie rumu bude asi pořádně dlouhá.
Historie sahá až, dejme tomu, 10 000 let před náš letopočet. Cukrová třtina se v uvozovkách narodila na ostrově Papua Nová Guinea, a díky Číňanům se dostala až do Indie. Pak ji Arabové převezli až na Azory a díky Kryštofu Kolumbovi se dostala cukrová třtina až na ostrov Barbados, který my teď momentálně považujeme za takového praotce výroby třtinového rumu.
Čtěte také
Je dobré nápoje míchat?
Já si myslím, že když se dobře smíchá alkohol s něčím dobrým a udělá se z toho míchaný nápoj, tak je dobré to pít. Proč ne.
Ale určitě opatrně, protože taková kocovina...
Kocovině je lepší předcházet. Tedy po dobu večera určitě doplňovat hodně tekutin, a tady doporučím moc ty nápoje nemíchat, vydržet u jednoho druhu. A prolévat nejlépe minerálkou. A když už to tedy přeženeme, tak další den ráno znovu určitě doporučím pít, pít a pít hodně minerálů, to znamená minerálku. Když to jde a neřídíme, tak se rozdělit o třetinku Plzně, což je super. To vás malinko spraví.
Určitě bych doporučil nějaký kávový koktejl, který bychom si mohli zvládnout připravit i sami doma. Třeba tzv. Espresso Martini.
Patrik Lamka, specialista na alkoholické i nealkoholické nápoje
Když musíme řídit, tak rozhodně doporučím horký vývar. Spařit žaludek a nějaké ovoce, hlavně ne kyselé. Třeba banány.
Čtěte také
Máte nějakou specialitu, kterou byste všem doporučil na ochutnání?
Jelikož se zabývám polovinu života kávou a rumem, tak určitě nějaký kávový koktejl, který bychom si mohli zvládnout připravit i sami doma. Takže já bych vzal nějaký tmavý rum, dal bych kávový likér, ten většinou doma také máme, a udělal bych klasické malé espresso. Přidal bych trochu cukrového sirupu a dal bych to všechno do šejkru naplněného ledem. Ale pozor, to espresso musíme dát jako poslední. Je to kvůli tomu, aby se nám nerozpustil led. Celé to prošejkrujeme nebo protřepeme a dáme do skleničky, která se používá třeba na šampaňské. To znamená taková rozlehlejší sklenička. Vylijeme to do té skleničky přes sítko bez ledu a na to bych dal tři zrnka kávy. Je to tzv. Espresso Martini. To mohu vřele doporučit. Martini tam sice není, ale jmenuje se to tak.
A tím si můžeme připít i na zdraví do nového roku. Barman Patrik Lamka byl hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Celý rozhovor k poslechu v našem audioarchivu.
Související
-
K šálku kávy si v létě dejme vždy aspoň 2 deci vody. Dobrá rada majitele pražírny kávy Patrika Lamky
Je léto, chvílemi i tropické teploty, a tak více než kdy jindy sáhneme po něčem k pití. Jaké jsou vhodné nápoje do horkých letních dnů? A patří mezi ně také oblíbená káva?
-
Káva se pije za odměnu. Umožní nám udělat si krásnou chvilku sami pro sebe, pět minut si popřemýšlet
Hostem předvánoční radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové je Patrik Lamka, majitel pražírny kávy Hradci Králové. Takže řeč bude samozřejmě o kávě.
-
Kávový hit = Espresso tonic. Barista Patrik Lamka vám rád poradí, jak si ho doma správně připravit
Kávová radioporadna. Jedno arabské rčení říká, že káva má být horká jako vášeň, černá jako letní noc a sladká jako láska. Někde se tím jistě řídí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka